Gå til hovedindhold

Handicapbil og betingelser

Spørgsmål

Min mand og jeg har for nylig købt hus, og havde i den anledning besøg af en kommunal fysioterapeut ang. flere hjælpemidler til mig. Fysioterapeuten foreslog at jeg søgte om handicapbil med baggrund i min sclerose. Jeg har haft sclerose siden foråret 2007, og det sidste attak var i februar 2012. Som min scleroselæge siger har jeg det efter omstændighederne fornuftigt, og udviklingen i sygdommen går stille og roligt den forkerte vej.

Jeg ved det ikke er nemt at få en handicapbil, så jeg tænker lidt på, hvad der er vigtigst at lægge vægt på i ansøgningen. Jeg er tilkendt fleksjob men er ikke i arbejde, jeg vil ikke kunne stå til rådighed for arbejdsmarkedet uden egen bil. Derudover har jeg almindelig fys., både behandlinger og træning som helst ikke må finde sted samme dag, ridefysioterapi, sygehus, læge osv. Og så har jeg selvfølgelig to mindre børn der skal hentes og bringes til børnehave, skole, fritidsaktiviteter. Mener I det vil være håbløst at søge om handicapbil?

Svar

Du skriver ikke noget om, hvordan du får dækket dit kørselsbehov på nuværende tidspunkt, men jeg formoder, at du på nuværende tidspunkt har en bil. Jeg formoder derfor, at fysioterapeuten har bragt emnet vedrørende handicapbil på bane, da du formentlig har behov for at medbringe hjælpemidler i din bil, og det på nuværende tidspunkt ikke er muligt. Nu er det næppe fysioterapeuten, som skal afgøre en ansøgning om handicapbil, men det er selvfølgelig godt at være opmærksom på problematikken og oplyse om muligheden.

Du spørger om det er håbløst at søge en handicapbil. Det kan jeg ikke så nemt udtale mig om, men kan kun sige, at en ansøgning og behandling af denne vil afgøre om betingelserne for dit vedkommende er opfyldt. I forbindelse med ansøgningen om handicapbil skal kommunen vurdere, om du har behov for særlig indretning fx i form af automatgear eller andet, der i givet fald kan stilles som krav i dit kørekort. Til brug for dette skal udfyldes en kørekortattest, som kommunen beder om og betaler for. Kørekortmyndigheden (politi/embedslæge) afgør så om du skal have krav om særlig indretning i dit kørekort. Det betyder, at du kun må køre en bil, der er indrettet efter kravene. Det kan give problemer, hvis du ikke på det tidspunkt har en bil med denne indretning. Du skal også være opmærksom på, at dit kørekort vil blive udstedt på kortere åremål og med krav om fornyelse typisk hvert 2. år. Kommunen skal herudover indhente nødvendige relevante oplysninger til brug for behandling af ansøgningen.

På foreningens hjemmeside kan du læse nærmere om støtte til bil.

Du er også velkommen til at søge yderligere oplysninger ved kontakt med den socialrådgiver i Scleroseforeningen, der dækket det område, hvor du bor.