Gå til hovedindhold

Hænderne sover når jeg cykler

Spørgsmål

Jeg har haft 2 attakker, det første i 2000, det andet i 2008 hvor diagnosen blev stillet. Jeg bliver behandlet med Capaxone, og har en anelse nedsat følsomhed i fødderne.

Jeg træner for tiden 200-300 km cykling hver uge, med henblik på at deltage i et 8 dages motionsløb fra København til Paris.

Jeg har aldrig dyrket motion så intensivt før. Kan det forværre min sygdom? Kan det forbedre den?

1 af grundene til at jeg spørger, er at jeg efter 5-6 timers cykling oplever jeg at 1-2 af fingrene på min ene hånd "sover". Det aftager løbende de næste 2-3 dage. Dette tilskriver jeg den voldsomme vægt som hænderne bærer når jeg sidder foroverbøjet på cyklen så længe ad gangen. Det bekymrer mig dog at det er så længe om at fortage sig, især fordi jeg om 5 uger skal sidde sådan 8 dage i træk, i forbindelse med selve løbet.

Jeg spekulerer på, om det kunne blive kronisk, hvis nerverne i hænderne i forvejen er svækkede på grund af sclerosen?

Svar

Hård styrketræning har længe været frarådet MS-patienter, men nyere forskning, her i blandt et dansk studie, se http://www.neurology.org/content/73/18/1478.short, har vist at hård styrketræning kan være positivt for MS-patienter. Du kan, i det anførte link, finde referencer til andre nye forskningsresultater indenfor området.

 

Når man motionerer varmes kroppen op, hvilket kan give anledning til MS-symptomforværring, kaldet Uthoffs fænomen. Årsagen til Uhthoffs fænomen er, at nerveledningen bliver dårligere ved stigende kropstemperatur. Hvis man har et område, hvor nerveledningen i forvejen er dårlig på grund af sklerose, skal der kun mindre ændringer i kropstemperaturen til for at forværre ens gener.

 

Det kan således være derfor du får sovende fornemmelse i hænderne når du cykler.

 

Uthoffs fænomen er principielt godartet, da forværringen bedres når kropstemperaturen normaliseres, og det er ikke et tegn på MS-sygdomsaktivitet.

 

En anden og måske mere nærliggende forklaring på dine gener er, at du ved kontakt med cykelstyret trykker på en af nerverne i håndleddet og derved fremkalder den sovende fornemmelse. Du kan snakke med din MS-læge om at få lavet en nerveledningsundersøgelse over håndleddet, hvilket vil afsløre om det er problemet. I så fald, skal du aflaste håndleddet ved cykling med handsker eller bløde greb på styret.