Gå til hovedindhold

Hæmokromatose, sklerose og CCSVI

Spørgsmål
Jeg har med stor interesse læst om den italienske læge, Zambonis, teori, om at sclerose kan skyldes ophobning af jern og blod i blodkar og hjernen. Jeg er selv scleroseramt, men er for nylig, ved et tilfælde, også diagnosticeret med hæmokromatose, hvorfor jeg nu bliver tappet til mine jern- og ferritin-niveauer er normale.

Jeg talte faktisk med lægen på sygehuset om at der måske kunne være en sammenhæng mellem hæmokromatose og sclerose, men vi slog det hen - og da han søgte på google fandt han, er der var registreret ét tilfælde at dette tidligere.

Men hvad siger du til dette, set i lyset af den seneste artikel fra Zamboni?
Svar
Hæmokromatose er en sygdom, hvor jern på grund af en fejl i stofskiftet ophobes i organismen, hvilket blandt andet kan give sukkersyge og leverpåvirkning. Der er ikke nogen kendt sammenhæng mellem hæmokromatose og sklerose.

Man har i mange år vidst, at der er øget jernindhold i cellerne i skleroselæsioner, men man har langt hen ad vejen tilskrevet dette at jern, i nogle tilfælde, kan ophobes i særlige former for betændelsesceller, der for eksempel findes i hjernen ved sklerose.

I undersøgelser, der er offentliggjort i 2009 har en italiensk forsker, dr. Zamboni fra Ferrara, fundet tegn på at blodafløbet fra hjernen og rygmarv er nedsat ved sklerose. Zamboni mener, at dette kunne være forklaringen på det øgede jernindhold, idet han mener at det nedsatte blodafløb kunne betyde, at røde blodlegemer med højt jernindhold "presses" ud i hjerne- og rygmarvsvævet. Han forestiller sig, at jernet her medvirker til at holde skadelige reaktioner ved lige.

Indtil videre er det dog uklart, om Zambonis teorier er korrekte, og om de i givet fald er tegn på en skadelig effekt af jern ved sklerose.