Gå til hovedindhold

Hæftelse af fælles gæld

Spørgsmål

Min ex-mand sidder inde, og børnene og jeg har været nød til at flytte fra vores nedlagte gård. Så vi bor i et lejet rækkehus nu, men jeg har ikke råd til at betale afdragene på pantebrevene, der er 7 pantebreve i alt, og de første tre af dem står jeg alene på. Vi har også et banklån sammen, han har desuden lånt penge til en båd, og det har jeg desværre skrevet under på som kautionist, så lige nu står jeg med det hele, fordi han sidder inde. Jeg kan ikke betale med min førtidspenision, så der er ikke meget at rutte med.

Kan kreditorene tvinge mig til at betale, når jeg ingen penge har? Jeg er bange for at gården nu går på tvang.

Svar

Det er rigtigt, at du hæfter for den gæld som du måtte have optaget, ligesom at du hæfter for de lån, som du har kautioneret for. Det kan du desværre ikke komme uden om.

Jeg kan forstå, at du ikke kan betale de løbende terminer på huset, og huset vil derfor, som du skriver, gå på tvangsauktion. Hvis der efter tvangsauktionen måtte være gæld i huset, som salget ikke har dækket, vil du fortsat hæfte for denne gæld.

Hvis du fortsat ikke har mulighed for at afdrage på gælden, vil banken/kreditforeningen formentlig bede om fogedrettens hjælp til at inddrive gælden hos dig. Du vil i den forbindelse blive indkaldt til møde i fogedretten, hvor I skal forsøge at indgå en aftale. Hvis du ikke ejer noget af værdi, som kan stilles til sikkerhed for gælden, afgiver du det der hedder en insolvenserklæring. Dette vil give dig 6 måneders "fred", fra de kreditorer du måtte have. Når de 6 måneder er gået, vil du igen kunne blive indkaldt til møde i fogedretten.

Dine kreditorer vil ikke kunne tvinge dig til at afdrage på gælden. Hvis du under fogedretsmødet forklarer at du ikke har mulighed for at afdrage eller stille ejendele til sikkerhed, er der ikke noget kreditorer kan gøre ved det.