Gå til hovedindhold

Gurkemeje, hyben m.v.

Spørgsmål
Jeg er en kvinde på 45 år, der er under udredning hos reumatolog og neurolog.

Ved min først scanning fik jeg konstateret slidgigt i 2. og 3. lændehvirvl. Nu er jeg så blevet scannet (hjerne- og rygmarvsscanning) for 3. gange, og er viderstillet til udredning for synsnervebetændelse.

Sidste scanning viste desuden slid i nakken og jeg mærker nogen gange påvirkninger i min venstre arm og nakke.

Jeg har fået taget blodprøver og kan ikke lige se om jeg skulle mangle B12. jeg har i mange år spist en matas B-vitamin, hvor der er 9-18 mg B-12, spiser longovital C-vitamin 500mg, D-vitamin 10mg, A-vitamin, kalk Pikasol omega 3.

Spiser glucosamin og på grund af mine nervesmerter i højre ben, tager jeg ibumetin efter behov. Er desuden, for et par uger siden, gået i gang med hybenpulver, da det jo også skulle være godt mod gigtgener og eventuelt tage smerter. Herudover har jeg også læst at Fortodol, eller en halv teskefuld gurkemeje, skule tage smerter.

Det jeg gerne vil spørge om er: Hvis jeg eventuelt skulle have sclerose, er det så godt at spise glucosamin, hybenpulver og eventuelt en en halv teskefuld gurkemeje mod nervesmerter?
Svar
Hvis du har jævnligt har taget et tilskud af B-vitaminer kan dit niveau af vitamin B12 sagtens ligge på et optimalt niveau. Min erfaring er at det er hensigtsmæssigt, hvis vitamin B12 (cobalamin) ligger på ca. 400 pmol/l.

Problemet er at vitamin B12 godt kan mangle i nervesystemet - som har brug for vitamin B12 for at gendanne myelin omkring nernecellerne - selvom vitamin B 12 ligger pænt i en blodprøve. Det betyder at ekstra vitain B12 kan være en mulighed for at finde ud af om det kan bedre ens situation.

Gurkemeje, som er i familie med ingefær, er vist at kunne afhjælpe smerter, så det synes jeg er en god ide at tage i forbindelse med smerter, men da der har været noget i medierne om forurening af produktet Fortodol, sender jeg lige et link med, som du skal læse først:
http://www.dagensmedicin.dk//nyheder/2009/03/20/producent-skyld-i-forgifte/index.xml.

Glucosamin er specielt til slidgigt, som du jo har fået konstateret nogle steder, så det er bestemt værd at afprøve om det har en effekt for dig. Hybenpulver er specielt til slidgigt og har vist effekt i et dansk studie.

Umiddelbart kan jeg ikke se noget i vejen for at kombinere de nævnte 3 ting, men naturligvis kan man have en øve grænse for hvad man kan overkomme at tage. Afprøv det i en periode på for eksempel 3 måneder og læg mærke til, om dine symptomer forandrer sig. Skriv gerne ned hvordan dine symptomer er nu og igen om en måned osv., så er det nemmere at holde øje med forandringerne.