Gå til hovedindhold

Gurkemeje

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål angående Fortodol (gurkemejerod):

Jeg har læst nogle artikler om Fortodol, og vil nu gerne spørge, om det kan hjælpe smerterne ved en "frossen skulder"? Derudover vil jeg gerne vide om det er blodfortyndende, som for eksempel ingefær og hvidløg er det? Mere i tilfælde af at man får blodfortyndende medicin (jeg er selv scleroseramt, men ikke hjertepatient).

Svar

På University og Michigans hjemmeside er det muligt at finde referencer til oplysninger om gurkemeje. Den dosis man skal tage dagligt rådes til at ligge i niveauet 250-500 mg tre gange dagligt, med et indhold på 90-95 % curcumin (det aktive stof i gurkemeje).

Hvis anvendelsen sker i de anbefalede mængder er curcumin generelt sikkert. Det er blevet anvendt i større niveauer som krydderi uden uønskede virkninger.

Nogle bøger om urter fraråder at tage høje niveauer af gurkemeje under graviditet, da det kan bevirke at livmoderen trækker sig sammen, og mennesker med galdesten eller lukkede galdeveje skal kontakte deres rådgiver/læge før man begynder at indtage gurkemeje.

Her er ikke nævnt noget om påvirkninger mellem medicin og curcumin ej heller effekt på blodfortyndende medicin, da redaktionen slutttede i maj 2007.

I materialet fra University of Michigan fremgår det blandt andet, at curcumin fungerer som en stærk antioxidant, det vil sige beskytter mod skadelige hændelser i kroppen. Derudover nedsætter curcumin det inflammatoriske niveau (betændelsesfremmende processer) ved at sænke histaminniveauet. Man kan sige, at curcumin fungerer som en slags antihistamin. En tredje ting, der er nævnt er at curcumin beskytter leveren mod en række toksiske forbindelser.

En foreløbig undersøgelse af mennesker med reumatoid arthitis (leddegigt) viser, at curcumin i nogen grad reducerer inflammation (betændelsestilstand) og hjælper på symptomer som smerter og stivhed i leddene. Jeg har ikke kendskab til at curcumin hjælper på en frossen skulder, men det kan måske være en mulighed at afprøve, hvis du ikke hører til nogle af de nævnte grupper, der ikke skal indtage gurkemeje.