Gå til hovedindhold

Grund til optimisme

Spørgsmål

Jeg har været til min første kontrol efter diagnosen attakvis sclerose, som jeg fik i december 2010. Ved dette kontrolbesøg sagde neurologen, at hun mente, at om ca. to år har man fundet noget mod sclerose.

Men hvordan kan hun sige det? Jeg tænker bare at man ikke må sige sådan noget, hvis ikke man virkelig ved noget om det og er sikker i sin sag. Må hun det? Hvad er der i støbeskeen som ikke offentliggøres? Er der god grund til at tro, at der kommer noget som kan gøre at jeg kan få et godt liv alligevel? Og vil dette "noget" kunne hjælper på den træthed som mange føler ved sclerose, og som nok er det der plager mig mest i øjeblikket?

Hun var generelt meget possitiv over mit forløb indtil videre.

Jeg søger virkelig trøstende ord, da mit største problem med diagnosen er det psykiske og trætheden. Jeg er så bange og tør ikke rigtig nyde livet længere.

Svar

Ligesom din neurolog mener jeg, at der er grund til at være optimistisk angående MS-behandling i fremtiden.

 

Der er nu to meget effektive præparater på markedet til attakvis MS, Tysabri og Gilenya, og i den nære fremtid, kan vi se flere nye lægemidler på vej. Iblandt disse er en meget lovende behandling, Alemtuzumab eller Campath, der i stort omfang kan bremse MS så effektivt, at det kan føles som om sygdommen er stoppet.

 

I den forbindelse skal det dog nævnes, at der kan være en række alvorlige bivirkninger ved Alemtuzumab, som for tiden bliver belyst i forbindelse med de endelige afprøvninger af behandlingen.

 

Resultatet af disse undersøgelser kommer om et par år og vil afgøre hvordan, vi kan bruge medicinen i fremtiden.

 

Det er nok det din MS-læge tænker på, når hun siger, at man har fundet noget mod sclerose. Og selvom sygdommen ikke kan helbredes, er der gode udsigter for MS-behandling.

 

Hvad angår dit spørgsmål om træthed, er der også god grund til at tro at nogle af træthedssymptomerne ved MS, kan bedres af mere effektive behandlinger.