Gå til hovedindhold

Grøn urin

Spørgsmål

Jeg er fast kørestolsbruger og har ingen stå- eller gangfunktion. Jeg er fast kateterbruger og har været det i ca. 19 år. Jeg har haft MS i ca. 30 år. Ofte får jeg svære kramper/spasmer i blæren, og det føles som blærebetændelse. Ofte er det blærebetændelse, men mange gange er der ingen, men til gengæld er urinen grøn. Hvorfor er den det?

Svar
Alle med fast kateter har bakterier i urinen. Det kan ikke forhindres. Bakterierne giver ikke nødvendigvis symptomer på infektion, og de gør det kun i de færreste tilfælde. Vores anbefaling er, at man kun skal have antibiotika, når det er nødvendigt. Det vil sige ved infektion med feber. Ellers bliver bakterierne modstandsdygtige og kan ikke – eller kun vanskeligt – behandles, når det er nødvendigt.

Blærekramper kan være et problem. De kommer når blæremusklen trækker sig så kraftigt og hurtigt sammen, at urinen ikke kan løbe tilstrækkelig hurtigt ud gennem kateteret. Vi har ingen effektiv medicin mod blærekramper. Hvis der er grums og urenheder i urinen kan det hjælpe at skylle blæren ren 1 – 2 gange ugentlig. Det kan en hjemmesygeplejerske gøre.

Det er også vigtigt at bruge kateter lavet af ren silikone og skifte det mindst hver 2. - 3. måned.
Jeg ved ikke hvorfor din urin er grøn. Farvestoffer i medicin, fødemidler og slik kan farve urinen, og det kan visse bakterier også. Det er således kendt, at rødbeder og gulerødder kan farve urinen rødlig.