Gå til hovedindhold

Grøn te, sclerose og blodtrykssænkende medicin

Spørgsmål

Jeg har købt en te - grøn tranebær med æble, men er nu blevet i tvivl om, om den er god for mig. Jeg har ingen blæreproblemer, får Tysabri hver 4. uge samt nogle piller for forhøjet blodtryk.

Svar

Grøn te er lavet af dampede og tørrede blade fra planten ”Camellia sinensis”. Grøn te har et lavt indhold af koffein og har bibeholdt mange af sine naturlige indholdsstoffer som eksempelvis store mængder antioxidanter af typen polyfenoler samt en del vitaminer og mineraler. Mange undersøgelser indikerer derfor, at grøn te har en række sundhedsfremmende virkninger f.eks. i relation til kræft, sukkersyge, forhøjet kolesteroltal, inflammationstilstande (betændelsestilstande) i kroppen m.m. Mange af disse undersøgelser mangler desværre noget ordentlig evidens, eller også når forskningsresultaterne ikke frem til den samme konklusion. I relation til kræft viser nogle undersøgelser f.eks., at grøn te beskytter mod bl.a. tarm-, mave-, lunge-, bryst- og prostatakræft. Andre undersøgelser har ikke fundet en beskyttende effekt af grøn te mod disse kræftsygdomme. Vi kan derfor ikke konkludere, med den viden vi har i dag, at grøn te alene kan forebygge eller kurere disse lidelser. Grøn te kan bidrage til en generel sund livsstil, og den vej rundt være med til at forebygge og hjælpe en helbredelse på vej.

Et område hvor der formodentligt er fundet bevis for den sundhedsfremmende effekt af grøn te, er i forhold til forhøjet blodtryk. Grøn te har været en vigtig del af bl.a. kinesisk medicin i årevis, hvor det er et velkendt middel i behandling af forhøjet blodtryk, og der er nu en del evidens for, at grøn te kan sænke risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk med knap 50 %. Samtidig peger ny forskning på, at grøn te kan påvirke optagelsen af visse former for blodtrykssænkende medicin (Nadolol) negativt. Ved at drikke grøn te reducerede forsøgspersonerne den mængde af medicin som nåede fra tarmen til blodet med tre fjerdedele, og det er jo ikke specielt ønskværdigt.

Efter at have undersøgt litteraturen har jeg ikke kunnet finde nogen problemer i forhold til Tysabri, men medicin er jo ikke mit kerneområde, da jeg er uddannet indenfor ernæring. Samtidigt kan der som sagt være et problem i forhold til din blodtrykssænkende medicin, så for en sikkerheds skyld vil jeg anbefale, at du efterspørger hvilken holdning en læge eller neurolog har til kombinationen af din medicin og grøn te. Der er ingen tvivl om, at grøn te generelt er en sund drik, og spørgsmålet er så, om det overhoved kan påvirke din blodtrykssænkende medicin, hvis du drikker en kop eller 2 om dagen? Generelt ses bivirkninger ved et større indtag, end hvad jeg vil anbefale dig. Ved et indtag i størrelsesordenen 6-8 gr. dagligt (ca. 1-1½ liter te) oplever mange bivirkninger i form af kvalme, diarré, opkast, forhøjet blodtryk, søvnløshed og generel utilpashed.