Gå til hovedindhold

Graviditet og jern-tilskud

Spørgsmål
Jeg er gravid i 10. uge og har attakvis sclerose.
Man siger, at jern er betændelses fremkaldende i forhold til sclerose, altså hvis man snakker sclerosekost. Men så er dilemmaet, at man som gravid skal indtage ekstra jern supplement fra 10. graviditetsuge pga. blodmangel. Men, vil dette supplement provokere sclerosen?

Har lige fået målt min blodprocent til 7,7, og spurgte min praktiserende læge om problematikken, hvilket hun ikke kunne tage stilling til. Vi aftalte, at jeg skulle spørge jordemoderen. Men er ret sikker på at en almindelig jordemoder ikke har indblik i sclerose sygdommen.

Er rimelig bekymret, da jeg har fået seponeret min Tysabri pga. graviditeten, jeg har ingen symptomer på sclerosen udover træthed, men er bange for at provokere sclerosen til et sekundær progressivt forløb, da jeg har haft sygdommen i 12,5 år nu, og det er i denne periode risikoen for skift til sekundær progressiv sclerose findes. Det er sikkert umuligt at svare på dette, da alt med sclerose er individuelt. Men håber lidt alligevel.
Svar
Der har været snakket frem og tilbage omkring jern og MS, og hvor sandheden menes at ligge lige nu, skal jeg ikke kunne sige. Den nyeste viden om dette finder du bedst hos din neurolog. Men faktum er, at kroppen ikke kan fungere uden jern, for den behøver jern til en masse processer. Især under en graviditet. Jeg kan oplyse dig om hvorfor det er vigtigt at få jern under graviditeten, og det må du så veje op imod eventuelle negative konsekvenser for din MS - hvis der er nogen - sammen med din neurolog.  

Den gode nyhed er, at de processer der foregår i en gravid krop dæmper immunsystemets aktivitet. For dig med MS betyder det, at sygdomsaktiviteten dæmpes under graviditeten. Jo længere hen i graviditeten du kommer, jo mere dæmpes sygdomsaktiviteten, og i 3. trimester er sygdomsaktiviteten dæmpet ligeså meget, som hvis du fik medicin. 

Under en graviditet har kroppen brug for mere jern end normalt, og jernet skal bruges til flere forskellige processer. Den måske nok mest kendte, er at moderen skal danne ekstra meget blod, så hun kan tåle at miste noget i forbindelse med fødslen, uden at blive påvirket væsentligt af det. Men jern skal også bruges til dannelse og udviklingen af moderkagen. Din blodprocent lige nu ser jo fin ud, men i midten af graviditeten falder blodprocenten, hvis man ikke tager jern-tilskud. Når blodprocenten falder i midten af graviditeten, får din krop brug for ekstra jern, og hvis dine jern-depoter ikke er store nok, får du både jernmangel og lav blodprocent. Man kan se hvor store jerndepoter man har ved en blodprøve.  

Fosteret har også brug for jern, som det får fra dig. Det skal bruge jern til at danne blod, til udviklingen af hjernen, til at forbygge infektioner og til at opbygge et jerndepot, som skal række i tiden indtil det bliver stort nok til, at det kan få jern gennem kød og friske grøntsager (hvilket også er årsagen til at Sundhedsstyrelsen anbefaler jern-tilskud til børn, fra de er 6 måneder gamle til de er 1 år gamle). Når barnets hjerne udvikles (både under graviditeten og mens barnet er lille) skal der bruge jern, og jernmangel hos fostre og børn kan føre til blivende skader på hjernen og ødelægge udviklingen af myelin omkring nerverne i rygraden. Desuden hænger jern sammen med væksthormoner, og jernmangel under graviditeten kan gøre at fosteret ikke vokser som det skal.  

En nyere dansk undersøgelse har vist, at 75-80% af danske kvinder har så ensidig en kost, at de har mindre jerndepoter i kroppen, end der kræves for at gennemføre en graviditet uden at få jernmangel. Det er også bevist, at nyfødte børn har højere jerndepoter, og en lavere risiko for at udvikle jernmangel de første år, hvis moderen har taget jern-tilskud under graviditeten. En udenlandsk undersøgelse har desuden vist, at gravide med MS er i højere risiko for at få lav blodprocent end alle andre.   

Sundhedsstyrelsen anbefaler jern-tilskud til alle gravide på 40 mg fra 10. uge, da en nyere dansk undersøgelse har vist at det er den laveste dosis de fleste kan klare sig med. Med andre ord er dosis-størrelsen nøje kalkuleret, og du bliver ikke anbefalet mere jern end du har brug for, bare for at være på den sikre side.