Gå til hovedindhold

Gratis influenzavaccine ved Gilenya

Spørgsmål

Jeg fik i foråret diagnosen CIS og startede for lidt mere end 3 måneder siden på Avonex behandling. Jeg har netop haft et attack og er derfor bleve tilbudt at skifte til Gilenya, da min diagnose jo også er ændret til attackvis sclerose. Jeg har endnu ikke takket ja til ny behandling, da jeg synes, at bivirkningerne er meget voldsomme, men tror nu bare, at jeg har skulle sluge kamelen, og derfor takker ja til Gilenya.

Mit spørgsmål er om en influenzavaccine skal passe ind i forhold til behandling? Er det bedst at få vaccinen, mens jeg stadig er på Avonex, eller er det lige meget? Jeg mener at have læst, at man med sclerose diagnosen kan få vaccinen gratis, men kan ikke finde noget konkret om dette. Hvad er korrekt?

Svar

Aktuelle influenzavirus er ikke en levende vaccine og kan tages samtidigt med Gilenya. Nu du har muligheden, kan du tage den, mens du er på Avonex, for det er også bedst at blive vaccineret tidligt i sæsonen, dvs. nu. Sclerose er ikke nævnt specifikt under grupper, der kan tilbydes gratis vaccine, men her kan du se årets influenzaråd fra vores hjemmeside: 

 http://www.scleroseforeningen.dk/da/Service/2011/influenzavaccine.aspx

Vi kalder interferon som f.eks. Avonex for immunmodulerende (ændre immunforsvar, men undertrykker det generelt ikke), mens f.eks. Mitoxantrone, som en lille gruppe sclerosepatienter behandles med hører til gruppen af medicin, der undertrykker immunforsvaret. Så argumentationen vil nok kunne fremføres for patienter i immunsupprimerende behandling. Tal med din læge om din konkrete sygehistorie.