Grapefrugtkerneekstrakt
d. 10 januar 2011

Har du nogen praktisk erfaring med grapefrugtkerneekstrakts - i daglig tale GSE dråbers - effekt på sclerose?

Jeg har brugt det i en årrække, og jeg har så for nylig erfaret, at man ikke må gå over den anbefalede mængde.

Hvad er risikoen, hvis man gør det alligevel?

Jeg har ikke kendskab til kliniske forsøg eller praktisk erfaring med at  grapefrugtkerneekstrakt har effekt på sclerose.  

Grapefrugtkerneekstrakt er mest kendt for at være effektiv i bekæmpelsen af svampe, visse bakterier, parasitter og virus i fx tarmsystemet. Dette kan medføre fordøjelsesbesvær samt andre gener i form af træthed, led- og muskelsmerter mm.  

Grapefrugtkerneekstrakt er basedannende og det kan ikke udelukkes at daglig indtag af grapefrugtkerneekstrakt kan være med til at forebygge forsuring af kroppen. Kroppen har behov for at være let basisk, så fungerer den bedst.  

Overskydende syrer ophobes i bindevæv, led og muskel. Dette kan føre til symptomer som muskel- og ledsmerter og manglende bevægelighed. Nogle af disse symptomer kan sidestilles med symptomer som forekommer ved sclerose.    

Der er  flere forhold, der kan bidrage til, at man får en sur krop. Oversyring kan fremmes af  bl.a miljøgifte, lægemidler, stress, stort indtag af syredannede fødevarer. Sygdomme kan også medføre øget syring. Mangel på motion og søvnmangel kan hæmme kroppens udskillelse af syre, så den hober sig op.  

Det er i høj grad madens indhold af mineraler, der er bestemmende for balancen mellem sur og basisk reaktion i kroppen. Meget svovl og fosfor i for eksempel æggehvidestofferne i kød, fisk, æg og ost giver syreværdier, mens kalk, kalium, natrium, magnesium, mangan, som især findes i frugter og grønsager, giver baseværdier. Mandler, solsikkefrø, hirse og boghvede giver et let surt til neutralt pH (6-7).  

Basedannende fødevarer er:  Urter ( brændenælde, løvetand og andre vilde urter), grøntsager, frugt (frisk og tørret), kartofler,  hvidløg, mælk, surmælksprodukter, æbleeddike, surmælksprodukter  

Syredannende fødevarer: kød – mest i svine, okse, kalv – mindre i lam og fjerkræ., fisk, ost,  smør, æg, kornprodukter, bønner og linser, sukker,  kakao, alkohol, kaffe og tobak.  

Grapefrugtkerneekstrakt anses for at være sikkert. Ekstraktet har opnået GRAS status: Generally recognizes af Safe.  Der er dog en risiko for at for høje doser, eller hvis produktet ikke er ordentlig fortyndet inden indtagelsen, kan irritere mavetarmslimhinden.  

Derudover kan langvarig brug hæmme den gode tarmflora. Mit råd vil som udgangspunkt være  at tage grapefrugtkerneekstrakt i en begrænset periode på 2-3 måneder  i kombination med mælkesyrebakterier for at opgraduere den gode tarmflora.  

Grapefrugtkerneekstrakt kan øge effekten af visse typer medicin. Bl.a warfarin (blodfortyndende). Indtagelse af grapefrugtkerneekstrakt sammen med medicin bør derfor kun ske i samråd med egen læge.

Skrevet d. 10 januar 2011