Gå til hovedindhold

Godartet MS og sekundær progression

Spørgsmål

Jeg kan se, at der rent statistisk er 66% af dem med attakvis sclerose, der senere overgår til den sekundære progressive udgave. Er sandsynligheden lige så stor for dem, der ligger i den milde ende af den gruppe, og altså muligvis kunne karaktiseres som havende den godartede udgave?

Jeg har haft sygdommen i 15 år nu, har haft 3-4 attakker med års mellemrum og god opheling, og har som den eneste gene nu, af og til lidt svaghed og føleforstyrrelser i venstre ben og arm.

Svar

Der er dokumentation for, at et mildt attakvist MS forløb, reducerer/udskyder risikoen for udvikling af sekundær progression. Det er blandt andet antallet af attakker i de første 5 år af sygdommen, tiden mellem de to første attakker og graden af opheling efter første attak, der har betydning for, om man udvikler svær invaliditet og sekundær progressiv MS.

Hvis du har haft sygdommen i 15 år, kun har haft 3-4 attakker og har beskedne mén af sygdommen, er risikoen for svær invaliditet og sekundær prograssiv MS således reduceret, i forhold til andre mennesker med MS.