Gå til hovedindhold

Glyco Nutrient-8 Complex

Spørgsmål
Jeg har netop købt Glyco Nutrient 8 Complex, som indeholder de 8 essentielle sukkerstoffer.
Mit spørgsmål er om det er endnu et helseprodukt med tvivlsom virkning eller om det er regulært nok, og i så fald hvad er den rette daglige dosis?
Svar
Glyco nutrient-8 complex pulver, som produceres af det Danske firma Natur Drogeriet,  indeholder 8 forskellige sukkerstoffer som beskrives som essentielle.
Disse 8 såkaldte ”essentielle” sukkerstoffer har fået fællesbetegnelsen glykoernæring.
Betegnelsen essentiel anvendes om næringsstoffer, der skal tilføres med kosten for ikke at medføre mangelsymptomer.  
De otte "essentielle" sukkerstoffer er: 
1. glukose
2. galaktose
3. mannose,
4. xylose
5. fucose (som ikke må forveksles med fructose),
6. N-acetylneuraminsyre,
7. N-acetylglucosamin
8. N-acetylgalactosamin  

Der findes tilsvarende udenlandske kosttilskud, som indeholder disse såkaldte 8 såkaldte "essentielle" sukkerstoffer. En af de meste kendte er Ambrotose fra firmaet Mannatech.  

På internettet er der mange informationer om glykoernæring. Især på udenlandske sider, men der er også  danske hjemmesider om glykoernæring. Flere steder fremhæves, at disse 8 sukkerstoffer kan hjælpe mange sygdomme herunder kræft og autoimmune sygdomme som sclerose.  
Begrundelsen er, at disse sukkerstoffer forbedrer cellekommunikationen.  Det er korrekt at bestemte sukkerstoffer i vores krop er bundet til celleoverfladen, hvor de er bundet sammen med enten fedt eller proteiner. Disse såkaldte glykoproteiner eller glykolipider er bl.a med til at forbedre kontakten mellem cellerne.  

I markedsføringen af glykoernæring påstås det, at den kost som vi spiser ikke længere indeholder disse essentielle sukkerstoffer, eller at vi ikke indtager tilstrækkelig mange af dem. De fleste får dækket deres behov for sukkerstoffer (kulhydrater) gennem kosten, hvormed det er nødvendigt at indtage kosttilskud, som indeholder kulhydrater. Det er endvidere misvisende, at omtale sukkerstoffer, som indgår i glykoernæring som værende essentielle, da kroppen selv kan danne dem. Fx. nedbrydes de fleste af kostens kulhydrater i kroppen til glukose.  

På mange af disse hjemmesider, står der, at effekten bakkes op af utallige videnskabelige studier/artikler. Jeg har ikke kunne finde studier, der understøtter, at kosttilskud, som indeholder de 8 sukkerstoffer skulle have en gavnlige effekt i forhold til diverse sygdomme herunder autoimmune sygdomme som sclerose.  
På producentens hjemmeside af Ambrotose (http://mannatechscience.org) er der opgivet en række videnskabelige dobbelt-blind, placebo kontrolleret studier, som viser at produktet har en gavnlige effekt i forhold til forbedret hukommelse, fysisk og psykisk velbefindende.   

I Danmark findes der nogle regler, som skal beskytte forbrugerne mod useriøse produkter og salgsmetoder. For kosttilskud gælder det, at producenten ikke må skrive, at produktet kan have effekt mod bestemte sygdomme. På Natur Drogeriets hjemmeside kan man således kun læse om forbrugere, der oplever, at de får mere energi, når de indtager produktet, men ikke om produktet har nogen effekt i forhold til forskellige sygdomme.  
Natur Drogeriet anbefaler, at man afprøver Glyco nutrient 8 complex i 1-3 måneder for, at kunne konstatere, om man mærker nogen gavnlig effekt af produktet.  

Det tyder på, at der er individuelle forskelle i, hvor stor en dosis den enkelte har behov for dagligt. Natur drogeriet anbefaler op til 6 måleskeer dagligt. Hvis du fortsat ønsker at afprøve produktet, må du prøve dig frem til den rette dosering, men flere forbrugere oplyser, at de har behov for 2 måleskeer 2-3 gange dagligt.  
Hvis du vælger at afprøve produktet, skal du ligeledes være opmærksom på, om der er nogle af indholdsstofferne i produktet, som du er følsom overfor. Valleprotein kan fx være problematisk, hvis man ikke tåler mælkeprodukter.  

Indholdsstoffer i Glyco nutrient-8 complex:
Hørfrø (Linum usitatissimum),
bukkehornsfrø (Trigonella foenum graecum L.),
shiitake (Lentinus edodes Sing.),
valleprotein, oksebruskkoncentrat,
emulgator (sojalecithin),
aloe vera (Aloe barbadensis Mill.),
cayennepeber (Capsicum frutescens L.),
tare (Macrocystis pyrifera (L.) C. Ag.).