Gå til hovedindhold

Gilenya og infektionsrisiko

Spørgsmål

I forbindelse med opstart med Gilenya fik jeg forskelligt skriftligt materiale udleveret. Bl.a. en lille folder hvori der bl.a. står:" Infektioner: Der kan være større risiko for, at du får infektioner, mens du tager Gilenya. Hvis du tror, du har en infektion, har feber eller har det, som om du har influenza under og op til 2 måneder efter behandlingen, skal du straks kontakte lægen".

Mit spørgsmål er: Hvorfor skal jeg straks kontakte lægen, og skal det være den behandlende læge/afdeling eller?

Svar

En del af Gilenyas virkningsmekanisme er at nogle af de hvide blodlegemer kaldet lymfocytter tenderer til at blive i lymfeknuderne i stedet for at cirkulere rundt. Generelt bliver nogle af de hvide blodlegemer aktiveret under infektion, og antallet af hvide blodlegemer i blodet er da højere. Ved Gilenya er der lidt øget risiko for infektion som f.eks. blærebetændelse eller lungebetændelse.

Hvis man har symptomer på sådanne sygdomme skal man kontakte egen læge med henblik på diagnose og behandling, og huske at oplyse at man er i Gilenyabehandling. Det vil også være relevant at nævne infektionerne for scleroseklinikken på de regelmæssigt kontrolbesøg, eller ved hyppigere forekomst af infektioner end før behandling, at kontakte scleroseklinikken pr. telefon og oplyse om det.