Gå til hovedindhold

Gilenya og betablokker

Spørgsmål

Jeg er startet på Gilenya marts 2013, og alt er gået fint. Jeg har ingen bivirkninger ved medicinen.

Jeg har tidligere ind imellem brugt betablokkere, hvis jeg skulle til større fester og lignende, har læst at dette ikke er optimalt med Gilenya, og vil høre om der er noget tilsvarende, jeg så kan benytte mig af i - for mig - stress situationer, som kan fungere sammen med Gilenya? Skal jeg være varsom med naturmedicin?

Svar

Gilenya eller ej så undrer det mig, at du har fået ordineret betablokkere til det brug. Det er korrekt at Gilenya kan medføre sænkelse af pulsen, og den virkning (omend med en anden mekanisme) har betablokkere også. Sænkning af pulsen er mest i opstartfasen af Gilenya, dvs. indenfor de første 2 ugers behandling, så når du nævner at du ikke har bivirkninger efter ca. 6 ugers behandling, er det muligt at de to præparater trods alt kan kombineres til lejlighedsbrug i dit tilfælde.

Jeg kender ikke din hvilepuls før og efter Gilenyabehandling, men synes du skal snakke med lægerne på din scleroseklinik om din situation. Man skal også vurdere, om du får anden medicin der kan spille ind på medicinomsætningen.

Med hensyn til naturmedicin kan jeg som læge ikke råde dig.