Gå til hovedindhold

Gilenya mod progressiv MS

Spørgsmål
Gilenya blev fornylig godkendt til attakvis sclerose, som værende mere effektiv end andre gængse sclerosemidler. Indtil for nylig var jeg også diagnostiseret med attakvis sclerose, men fik for nylig diagnosen sekundær progressiv sclerose og er dermed ude af opløbet til ny medicin.

Tilsyneladende bliver Gilenya ikke afprøvet mod sekundær progressiv sclerose, selv om det skulle have en vis nervebeskyttende virkning.
Er der nogen oplagt grund til dette?

Den eneste undersøgelse jeg kan finde er mod primær progressiv sclerose, og ikke mod sekundær progressiv MS og derfor har jeg ikke meget glæde af den, se
http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00731692?term=gilenya&cond=sclerosis+progressive&rank=1  

Iøvrigt har jeg tidligere spurgt Novartis, og de oplyser at de ikke har noget igang med Gilenya mod sekundær progressiv.
Svar
Det er rigtigt at Gilenya er afprøvet mod attakvis sclerose og har vist at være effektiv, men der er faktisk et studie i gang, hvor man undersøger effekten mod progressiv MS. Studiet hedder INFORMS, og det er lægemiddelvirksomheden Novartis, der står for undersøgelsen.
Undersøgelsen er ikke afsluttet, og jeg har ikke kendskab til at der skulle være nogen tilgængelige resultater endnu.

Det er rigtigt at INFORMS er mod primær progressiv sclerose, men hvis det virker mod en ren progressiv MS type, må man antage at det også vil have effekt på den progressive fase af sekundær progressiv sclerose. 
Derfor må man forvente, at resultaterne fra INFORMS også kan komme patienter med sekundær progressiv sclerose til gode.