Gå til hovedindhold

Gilenya bivirkninger

Spørgsmål
Jeg skal desværre til at skifte medicin, da Avonex ikke rigtig virker på mig. Jeg skal vælge mellem Tysabri eller Gilenya.

Jeg er rigtig meget i tvivl, da jeg simpelthen ikke rigtig kan få nogen oplysninger om pillen, da den stadig er så ny i Danmark. Jeg vil meget gerne vide mere om bivirkningerne ved Gilenya.
Har I nogen oplysninger? Har hørt så mange skrækhistorier om begge produkter, så jeg har egentlig ikke lyst til at skifte til nogen af delene, men det bliver jeg selvfølgelig nød til.
Svar
Hos patienter i behandling med Gilenya er der rapporteret bivirkninger omfattende influenzainfektion, luftvejsinfektion, hovedpine, hoste, diarre, rygsmerter, og forhøjet blodniveau af leverenzym (ALAT).
Gilenya kan forårsage hævet makula, som er den del af nethinden der sikrer skarpsynet. Det er rapporteret hos 0.4 % af personer der deltog i behandlingsforsøget. Ved ophør af Gilenya, bedres synet igen. Der foretages derfor en øjenlæge undersøgelse ca 3 måneder efter behandlingsstart.

I de foreliggende behandlingsforsøg er desuden set 2 dødsfald: Et tilfælde med primær skoldkoppeinfektion medførende leversvigt og et tilfælde med herpesvirus hjernebetændelse. Begge patienter var behandlet med en dosis Gilenya, der var mere end dobbelt så høj som den nu anvendte dosis. Der er ikke registreret behandlingsrelateret dødsfald i behandlingsforsøgene på den frigivne dosis på 0,5 mg, og der er heller ikke observeret øget risiko for cancer.
Senest er der offentliggjort et tilfælde af uventet død hos en patient behandlet med Gilenya, efter lægemidlet er frigivet. Det er endnu ikke afgjort om dette dødsfald har relation til Gilenyabehandlingen.