Gå til hovedindhold

Genoptrænings programmer

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål angående genoptræning - Min mor har sclerose og har haft det i ca. 11 år. Hun er på nuværende tidspunkt indlagt efter en dobbeltsidet lungebetændelse, så kræfterne er helt i bund. Vi har problemer med at finde genoptræningsprogrammer, der evt. kan foregå i hjemmet. Har I nogen henvisninger eller gode ideer til, hvor sådanne programmer kan findes?

Svar

Der hvor man normalt kan finde standard genoptrænings programmer er efter forskellige former for operationer (ny hofte, knæ og andet). Det er en lignende procedure, der er foretaget, og dermed kan man lave et standard program.

Med sclerosen forholder det sig anderledes, da der er stor forskel på, hvordan man er påvirket af sygdommen, og dermed er behovet for træning meget forskelligt. For at din mor får det bedst mulige efterforløb, bør hun blive undersøgt af en fysioterapeut, der kan vurdere hvilke specifikke øvelser hun har brug for, hvor megen belastning der skal være og hvor mange gentagelser hun bør udføre. Hvis din mor kan transporteres til en fysioterapi klinik, kan undersøgelsen foregå der, og så kan der med garanti laves et hjemme program, som hun efterfølgende kan udføre i hjemmet. Hvis hun ikke har mulighed for at komme på en klinik, findes der muligvis en mobil fysioterapeut, der kan komme hjem til din mor og træne med/vejlede hende.