Gå til hovedindhold

Genoptræning efter attak 2

Spørgsmål

Jeg blev diagnosticeret med sclerose i maj måned sidste år. Jeg har nu, for første men nok ikke sidste gang, fået blærebetændelse med deraf følgende attaklignende symptomer: Dårlig balance og problemer med førligheden i højre ben.

Mit spørgsmål er: Jeg vil gerne dyrke motion, selvom jeg må skrue ned for ambitionerne under "anfaldet". Jeg kan, med noget besvær, cykle, og jeg styrketræner efter evne.

Jeg kan dog desværre se, at min tilstand bliver værre et halvt døgns tid efter anstrengelserne. Nu er jeg derfor i tvivl: Er det godt for mig at træne under et attak, eller skal jeg lade benet få ro, indtil styrken og kontrollen er vendt tilbage?

Svar

Det er påvist, at målrettet genoptræning efter et attak, medfører hurtigere bedring - hvilket dog ikke betyder, at man skal overtræne og fejlbelaste sin krop.

Det er derfor vigtigt at tilpasse genoptræningen til de fysiske ressourcer man har efter attakket, og planlægge et fornuftigt genoptræningsforløb. Dette gøres bedst i samarbejde med en sclerose-erfaren fysioterapeut.

Fysioterapeutisk genoptræning er gratis for mennesker med sclerose og du kan eventuelt få anbefalet en klinik, ved at henvende dig til Fysioterapeutforeningen.