Gå til hovedindhold

Genopstart af behandling

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 10 år.

Først i september begyndte jeg at se utydeligt på mit højre øje. Jeg fik en synsprøve hos en optiker - set var som at se gennem utydeligt glas, som at se på et stykke krøllet papir hvor bogstaverne bevæger sig og har skygger. Jeg læste på nettet, at det højst sandsynligt var en synsnervebetændelse og at det bare skulle fortage sig af sig selv.

Nu, 1 måned senere, ser jeg stadig utydeligt på højre øje. Nu er venstre øje begyndt at drille, dog på en noget anderledes måde; når jeg ser til siden, ser jeg dobbelt og når jeg bevæger mig ude i samfundet, det vil sige i bil eller på gåben, så bevæger jeg jo øjnene en del og det påvirker mig ved at jeg ser utydeligt, at begge mine øjne ikke er pålidelige.

Jeg tager ingen medicin, men disse øjensymptomer er de sidste i en række symptomer, som har været fremme det sidste ½ år, hvor sclerosen har været aktiv.

Jeg har desuden haft en brændende fornemmelse i mine ben, kolde vinde i venstre arm, hals og bag venstre øje, smerter i musklerne mellem skulderbladene, træthed og generel ømhed i kroppen. Synsnervebetændelsen og smerterne mellem skulderbladene er nye symptomer, de andre har jeg haft før.

Mit spørgsmål er, om jeg har nået en fase i mit scleroseforløb hvor jeg skal til at tænke anderledes, med hensyn til medicin? Jeg har for knap 9 år siden taget medicin, og det var jeg meget meget ked af (det påvirkede mig psykisk at jeg skulle stikke mig, da jeg ikke er så glad for nåle). Jeg vil derfor gerne undgå det, men hvis medicinen på den anden side kan holde alle disse symptomer væk, så må jeg jo begynde at tænke anderledes.

Hvad vil du råde mig til?

Svar

Det utydelige syn kunne godt lyde som en synsnervebetændelse. Derudover har du dobbeltsyn, og det er 2 forskellige lokalisationer af betændelsestilstand, selv om begge giver øjensymptomer.

Nogle af de andre symptomer du nævner, kunne også være led i multipel sclerose, men du skal lige via din egen læge sikre dig at der ikke er andre ”konkurrerende” forklaringer, for eksempel på dine muskelsmerter og ømhed i kroppen.

Det kan være det der hedder polymyalgia rheumatica, som også kan give øjensymptomer (arteritis temporalis) via betændelse i blodkar, der forsyner øjet - det kan i værste fald medføre pludselig blindhed.

Jeg vil derfor anbefale dig at søge læge nu, og få lavet en vurdering af det incl. blodprøve (sænkning og CRP).

Summa summarum lyder det som en god ide at genoptage injektionsbehandling og diskutere præparatvalg med din neurolog, da det er attakforebyggende, og du har symptomer på aktivitet.