Gå til hovedindhold

Genetisk test for sclerose

Spørgsmål

Min mor har sclerose, hvilket blev opdaget for ca. 12 år siden. Samtidig med at min mor fik stillet sin diagnose, fik jeg konstateret fibromyalgi.

Jeg synes min symtomer bliver forværrede år efter år. I perioder går det rigtig skidt, mens det i andre går godt. De symptomer jeg oplever, minder mere og mere om min mors symtomer, men min læge mener ikke der er grund til at undersøge for sclerose "bare" fordi min mor har det.

Jeg vil gerne have at vide, af hvilken vej jeg går. Kan I fortælle mig om det genetisk er muligt at jeg har sclerose? Og har I ydermere et godt råd til mig, angående min læges forholden sig til min sygdom?

Svar

Diagnosen multipel sclerose (MS) er en klinisk diagnose, der bygger på sygehistorie, lægelig undersøgelse og ekstra undersøgelser, typisk rygvæskeundersøgelse og MR-scanning af hjernen. For at stille diagnosen skal man også have udelukket andre mulíge forklaringer på symptombilledet.

 

Den vævstype som er hyppigst ved MS (hvor ca. 50% har den) er også hyppig hos raske (hvor 30% har den), så en genetisk test kan ikke afsløre om du har MS.

 

Det er rigtigt, at der er en overhyppighed hos søskende, børn og forældre af/til patienter med MS, og det er forståeligt at du er bekymret for at have MS. Men du bør dog også stole på din læges vurdering af din tilstand, med hans/hendes mangeårige kendskab til din sygdom.

 

Du har mulighed for at få en vurdering ved en privatansat neurolog mod betaling, hvis egen læge ikke finder grund til at henvise dig til neurolog.