Gå til hovedindhold

Går et attak altid over

Spørgsmål

Min kæreste fik stillet diagnosen multipel sclerose for ca. 1 år siden. Hun takkede nej til medicin, da hun selv synes, at hun ikke var syg. Da hun fik sygdommen, var det ved lammelse af sine ben, men efter ca. 3 dage gik det over igen. 

Mit spørgsmål er når hun næste gang bliver ramt af et attak, går det så i sig selv igen, eller når man først er ramt er der intet at gøre? Hun mener selv, at det går i sig selv, for det sagde lægen - siger hun. Passer det?

Svar

Det gik godt for din kæreste første gang, forstået på den måde at symptomerne forsvandt. Og sådan går det nogle gange, men langtfra altid. Den risiko man løber ved at afslå behandlingstilbud, er at der næste gang kommer et attak, der ender op med restsymptomer af forskellig grad. Det er derfor at tidlig behandling er en god ide. Også fordi der ofte er målelig aktivitet i sygdommen på MR scanning af hjernen mellem attakker, selv om patienten måske ikke mærker noget til det.

Det er den nemme løsning for patienten at takke nej til forebyggende behandling, når de er lettet over at symptomerne, der førte til behandlingstilbuddet  er forsvundet, og ikke har lyst til at se sig selv i en sygerolle. Men der er som nævnt ovenfor, gode grunde til at man anbefaler tidlig behandling, så jeg synes bestemt din kæreste skal genoverveje behandlingstilbuddet. Som del af behandlingskriterierne skal der have været attak indenfor det sidste år, så det haster med at melde sig under fanerne.