Gå til hovedindhold

Gabapentin og Saroten

Spørgsmål
Jeg er en 56-årig kvinde, der blev diagnosticeret for 2 år siden. Jeg får Extavia, hvilket jeg har fået i nu 4 måneder, som fungerer rimelig godt.

Jeg har mange smerter i mine ben, specielt i læggene og det øverste af mine lår. Jeg får 1800 mg Gabapentin om dagen, men det hjælper ikke rigtigt på smerterne (derudover får jeg 1600 mg. Brufen Retard for andre smerter fra operation samt 25 mg Lanzoprazol).

Jeg er nu blevet tilbudt Saroten Retard 25 til 50 mg om dagen, som jeg skal tage sammen med de 1800 mg Gabapentin. Jeg vil derfor gerne høre om I har erfaringer med, om Saroten Retard har en positiv indvirkning på sclerosesmerter?

Jeg synes det er nogle meget uheldige bivirkninger man kan risikere medicinen, så derfor er jeg ikke helt vild med at komme i gang.
Svar
MS giver hos nogle patienter smerter, som typisk mærkes i områder, hvor der samtidig er ændret følesans. Disse smerter kan vise sig som konstante, sviende, borende eller brændende fornemmelser, eller som skarpe, smertende jag.

De mest effektive midler til behandling af smerterne er formentlig midler så som amitriptylin (f.eks. Saroten) eller imipramin. I andre tilfælde, særligt hvis smerterne ikke er konstante, eller hvis de kommer i jag, kan behandling med medicin så som Gabapentin, Lyrica, oxcarbazepin (Trileptal eller Apydan) eller carbamazaepin have effekt.

Bivirkninger af de forskellige behandlinger svinger meget fra en person til en person og behandling af sklerosesmerter er ofte vanskelig og kræver betydelig tålmodighed både hos patienten og den behandlende læge, indtil man finder det rigtige præparat, eller den rigtige kombination af præparater.

Jeg synes derfor at du skal prøve den anbefalede behandling med Saroten Retard i kombination med Gabapentin. Hvis du har for mange bivirkninger eller det ikke virker tilstrækkeligt, kan man altid stoppe behandlingen igen.