Gå til hovedindhold

Gabapentin mod smerter

Spørgsmål

Jeg har prøvet at finde noget om Gabapentin her på hjemmesiden, men det virker som om søgefunktionen ikke virker? Jeg har siden diagnosen for snart et år siden haft rigtig mange føleforstyrrelser og er begyndt på Gabapentin for ca. to måneder siden. Jeg synes at de nervesmerter jeg har haft er aftaget.

Til gengæld synes de andre symptomer, der er i form af en brændende, stikkende, svidende, kradsende fornemmelse over hele kroppen m.m, ikke at forsvinde? Jeg tager 2x300 mg 3 gange om dagen, og mit spørgsmål er, om jeg kan sætte dosis op?

Jeg mener ikke at have nogen bivirkninger af denne medicin. Min neurolog har sagt til mig, at man kan regne med at føleforstyrrelserne vil blive varige, hvis de har været der i mindst et år. Er det korrekt? Gælder det også hvis Gabapentingemme sig' under medicinen? På forhånd tak for et svar!

Svar

Nervesmerter ved MS mærkes ofte i områder, hvor der samtidig er ændret følesans. Smerterne kan vise sig som konstante, sviende, borende eller brændende fornemmelser, eller som skarpe, smertende jag. De mest effektive midler til behandling af MS smerter er fx. oxcarbazepin (Trileptal eller Apydan), carbamazaepin, gabapentin eller prægabalin. Disse behandlinger har oftest særlig god effekt, hvis smerterne ikke er konstante, eller hvis de kommer i jag.

Ved de mere konstante MS smerter er det oftest lægemidler som amitriptylin (f.eks. Saroten) eller imipramin man bruger. Skulle disse behandlinger være uden effekt, kan man prøve behandling med Marinol, som også har en vis effekt på smerter hos skleroseramte. Behandling af MS smerter er desværre ofte vanskelig og kræver betydelig tålmodighed både hos patienten og den behandlende læge, hvor man kan være nødt til at prøve forskellige typer medicin, før man finder det/de rigtige lægemiddel(er).

Du fortæller, at du behandles med tbl. Gabapentin i en dosis på 300 mg 2 stk. x 3 dgl, hvilket er en moderat høj dosis. I samråd med din læge kan du øge dosis til 300 mg 2 stk. x 3 dgl. og formentlig også gå lidt højere op. Hvis det ikke virker, må man overveje skift til et andet præparat eller behandling med to præparater.

Vedrørende bivirkninger er det altid en risiko, men Gabapentin er heldigvis et af de lægemidler, der ikke har så mange bivirkninger, så jeg vil anbefale dig at prøve og se, hvad der sker når du trapper op. Du kan altid trappe ned igen, hvis du har gener af behandlingen. MS smerter kan vise sig at være kroniske, og hvis man har haft symptomet mere end et år, er der højere risiko for, at dette kan være tilfældet.

Man kan dæmpe MS smerter med medicinsk behandling, men man kan ikke fjerne symptomet. I visse tilfælde kan smerterne komme i perioder og forsvinde/reduceres i andre. I de tilfælde kan man trappe op og ned for smertebehandlingen i forhold til, hvor mange smerter man har.