Gå til hovedindhold

Gabapentin mod sclerosesmerter

Spørgsmål

Min nye læge vil gerne have, at jeg overgår til Gabapentin for spasmer og ledsmerter over det hele. Meget store smerter i alle muskler over alt, har Sklerose, Narkolepsi, Tinitus, Postraumatisk Stress, O.C.D. mm. Til at smertedække mig, giver min læge mig 75 mg Baklofen morgen og 50 mg aften mod kramper, 5 mg Hexalid morgen og nat, ligeledes 1 Mandolgin 100 mg, 1 stk. 400 mg Ibometin, 2 stk. Pamol. Mod Narkolepsi får jeg 3 stk. Modafinil morgen og 1 stk. 10 mg Retalin formiddag. Jeg sover hele tiden, men ikke rigtigt. Sover max ½ til 1 time i døgnet. Resten af tiden har jeg meget, meget ondt. Min læge nægter andet, og der hvor jeg bor har personalet overhovedet ikke tid eller forstand på noget af det.

Svar

Det lyder som om du har svære smerter, og sclerosen kan muligvis være årsagen, uden at jeg helt kan afgøre det herfra.

Behandling af sclerosesmerter kræver tit afprøvning af flere forskellige slags medicin, inden den rigtige behandling findes, og man skal som regel også bruge tid på, at finde den rigtige dosis.

Sclerosen forstyrrer sanseimpulserne, der føres til hjernen og det sansede fejltolkes derfor som smerter. Et menneske med sclerose kan for eksempel føle, at fødderne eller knoglerne brænder blot ved tryk eller berøring. Fødderne og nervebanerne vil være normale, men bearbejdningen af signalerne i rygmarven er fejlagtig, hvorfor signalerne der sendes til hjernen, opleves som brændende smerte. Sclerosesmerter kan også optræde spontant, uden at man berøres. Det sker ved, at der fejlagtigt dannes sanseimpulser i sclerose-plak.

Sclerosesmerter kan opdeles i kroniske og anfaldsvise smerter. De kroniske smerter er vedvarende og føles brændende, knugende eller borende, men kan også have prikkende eller stikkende karakter. De bedste lægemidler til at behandle disse smerter, er stoffer der tidligere er brugt mod depression, men nu har vigtig anvendelse mod nervesmerter og bruges i stort omfang i neurologiske klinikker og smerteklinikker. De to hyppigst anvende præparater er amitriptylin (Saroten) eller Imipramin.

De anfaldsvise og mere jagende, kortvarige smerter, kaldes neuralgiforme smerter og kan som regel behandles effektivt med lægemidler, man normalt bruger til behandling af epilepsi, Oxcarbazepin (Trileptal), Carbamazepin (Tegretol), Gabapentin eller Pregabalin (Lyrica). Endelig skal nævnes Dronabinol (Marinol), der formentlig kan bruges til at behandle begge typer af sclerosesmerter.

Det bedste råd jeg kan give dig, er at snakke med en neurolog, der har erfaring med at behandle sclerosesmerter, som så kan tage stilling til behandling. Gabapentin kan være et godt valg, da det også kan dæmpe spasmer, hvilket du skriver du har.