Gå til hovedindhold

At gå ned i vægt

Spørgsmål

Jeg fik min diagnose september 2007 og lever, så vidt muligt, livet derefter. Jeg har altid været overvægtig men er nu stærkt overvægtig. Alt jeg tabte efter min anden graviditet (fødte januar 2008) er nu kommet tilbage - alt sammen efter jeg startede på rebif og specielt forsøgsmedicinen.

Jeg har talt med min overlæge og min sygeplejerske om vægten, hvor vi har snakket om, at det at jeg får så meget medicin(smertestillende, epilepsi, rebif og forsøgsmedicin) nok har en vis indvirkning på det.

Mit spørgsmål til dig er: Hvordan kan jeg nu hjælpe mig selv fremad? Desværre har jeg rygrad som en regnorm og skal derfor nok have et ordentligt spark for at komme igang.

Svar

Som både din læge og sygeplejerske nævner kan der være påvirkninger fra din medicin, der gør det sværere for dig at tabe dig. I den situation vil jeg foreslå dig at ændre få ting af gangen og få succes med dem, før du går videre til med næste skridt.

Jeg kender ikke din kost, men vil forslå nogle ændringer til en sundere kost.

Det første jeg vil foreslå dig er at reducere sukker i din kost, det vil sige at du skal sige farvel til slik, kager, desserter, sukker i mad og drikke og tilsvarende. Det kan virke overvældende, men det er en rigtig god idé at spise mad, der kan give dig næringsstoffer og sukker bidrager med energi, men ikke med næringsstoffer.

Sørg for at spise rigeligt med grønsager til aftensmåltiderne. Grønsager indeholder masser af gavnlige stoffer, mineraler og så vidt man vurderer nu også gavnlige stoffer fra de naturlige farver og smagstoffer grønsager indeholder. Undersøgelser viser at økologiske grønsager indeholder flest af disse gavnlige stoffer og desuden er grønsager ikke så "energitætte", det vil sige at man kan spise sig mæt i grønsager uden at få meget energi.

Til mellemmåltiderne vil jeg foreslå dig at spise gulerødder med nogle mandler eller hasselnødder. Mandler og nødder indeholder gode vegetabilske olier, som er nødvendige i vores kost og de virker mættende i modsætning til søde sager.

Jeg vil foreslå, at dette er de første skridt i den sunde retning.

Held og lykke med tiltagene!