Gå til hovedindhold

Funktionel elektrisk stimulation

Spørgsmål

Kan funktionel elektrisk stimulering FES, beskadige nervus peroneus ved forsøg på afhjælpning af dropfod?

Fes-centret angiver, at "den elektriske stimulation i FES erstatter den naturlige nerve-til-muskelstimulation". Er dette ensbetydende med, at den elektriske stimulation i FES hindrer eller mindsker eller modvirker den naturlige nerve-til-muskelstimulation?

Hvor længe har FES været anvendt til MS patienter i bl.a. USA og Danmark, og kan FES give brandsår eller andre reaktioner på huden?

Svar

Når de muskler - der styrer bagoverbøjning af foden under gang - bliver lammede, kommer foden til at slæbe henover underlaget, hvilket man kalder dropfod. For at modvirke dette kan man få en særlig elektrisk stimulator, der er forsynet med elektroder, som placeres over nerven til de relevante muskler. Denne stimulation beskadiger ikke nerven, men overtager impulsledningen til muskulaturen, så den naturlige stimulation kortvarigt sættes ud af spil. Med korrekt elektrodeplacering fås et næsten normalt løft af foden og derved en normalisering af gangen.

Jeg kan desværre ikke besvare alle dine spørgsmål, men du kan kontakte Vejlefjord Neurorehabiliteringscenter, som har den største ekspertise.
Vores fysioterapeut her på netrådgivningen har tidligere givet et svar omkring elstimulering.