Fructoseintolerance
d. 22 november 2009

Jeg er sclerosepatient, og har derudover fået konstateret fructoseintolerence. Jeg kan derfor ikke rigtig finde ud af, hvad det er er jeg kan tåle at spise. De steder jeg har søgt, giver mig ikke andet end "frugt" - det er dog, for mig, et meget vidt begreb, og kunne derfor godt tænke mig om du kunne hjælpe mig med at indsnævre det lidt.

Fructoseintolerance kan dække over to muligheder. Mit forslag er derfor, at du hos egen læge starter med at få afklaret hvilken type, der er tale om. En af de to muligheder er: Arvelig fructoseintolerance, som skyldes en genetisk fejl. Mennesker, der har denne form mangler det enzym, der nedbryder fructose. Dårlig fordøjelse (malabsorption af fructose) er en fejl, ved fordøjelsen af fructose. Dette er ikke en alvorlig uregelmæssighed, men det giver mavesmerter, kvalme, oppustethed og diarre.

Fructose er en betegnelse for frugtsukker, hvilket vil sige at du er intolerant overfor frugtsukker - som jo ganske rigtigt findes i frugt. Fructose er dog også en bestanddel af sukker (sucrose), honning, sirup o.lign. Derudover bliver sorbitol, som er en sukkeralkohol(findes bl.a. i vise former for tyggegummi) omdannet til fructose ved almindelig fordøjelse.

Når du har fructoseintolerance skal du undgå fødevarer, der indeholder fructose, sukker og sorbitol. Disse fødevarer omfatter: Frugt og frugtjuice, frugtsmoothies osv., kødprodukter (pålægsvarer) saltet med sukker, sødede mælkedrikke som yoghurtdrikke, kakaomælk osv., honning, ahornsirup, majssirup, sukker, både almindelig hvidt sukker, rørsukker og flormelis. Derudover er der også nogle grøntsager samt nogle former for brød og kornprodukter, der indeholder fructose.

Jeg syntes, du skal spørge din læge, om at blive henvist til en diætist. En diætist kan bidrage med en kostplan til dig, så der både kan tages højde for fructoseintolerancen og sclerosen.

Skrevet d. 22 november 2009