Gå til hovedindhold

Fransk Rosen og forværring af MS

Spørgsmål

Jeg er sclerose patient på 50 år, har haft et større attak i 2011 som gav mig diagnosen. Har indtil nu haft det godt uden attak, behandlet med Avonex og nu Plegridy. Jeg har fået en virus ved navn Fransk Rosen. Det skulle efter beskrivelsen være en let irriterende men harmløs virus, som forsvinder af sig selv indenfor 2 måneder. Synligt er kroppen ikke berørt ud over udslettet, som er defineret i T-shirt området. Jeg har nu haft udslettet i to måneder uden tegn på bedring.

Min udfordring er mit venstre ben fra ballen og ned til fødderne. De første mange uger var der blot tale om symptomer som uro i benet, lette balance forstyrrelser og irritation i huden. Men indenfor de seneste 3 uger og efter en injektion med Plegridy, kom der en eksplosion af symptomer, de fleste som beskrevet om Fransk Rosen med hudstramninger, irritation og brændende fornemmelse specielt på lår, læg og under fod. Men samtidigt blev benet relativt følelsesløst i de ramte områder, og balancen blev kraftig forværret i venstre ben. Jeg er besværet ved gang og følelsen af, hvor meget styrke der skal bruges på at cykle, eller gå op af trappe blev kraftigt dæmpet. Benet er meget stift og skal arbejdes i gang, når jeg har siddet længe.

Mine normale sclerose symptomer forværres normalt, når jeg har en virus, men slet ikke på det her niveau. Jeg har checket for info på nettet, men har ikke fundet noget som beskriver Fransk Rosen og Sclerose. Det virker som om sclerose har spillet ind i forløbet, men jeg har også en fornemmelse af, at det værste er overstået, når virussen forhåbentligt snart forsvinder. Så indtil videre har det været en noget skrappere omgang, end hvad jeg har kunne læse mig frem til er normalt for Fransk Rosen. Hvad er dit indtryk af sclerosens indvirkning, når du læser de beskrevne symptomer? Er der nogen erfaring på dette område? Kan Sclerose medicinen (Pledgridy) have spillet en rolle i sygdomsforløbet eller omfanget af symptomerne?

Svar

Fransk Rosen, eller pityriasis rosea, er en hudlidelse som formentlig skyldes et ukendt virus, der giver et karakteristisk udslæt med lyserøde pletter, som sædvanligvis er begrænset til kroppen og tilstødende del af arme og ben. Generelt kan sclerosesymptomer forværres af infektioner, og det kan ikke udelukkes at Fransk Rosen har betydning i den forbindelse. Der findes dog ingen rapporteret erfaring med Fransk Rosen og MS. Sædvanligvis vil interferon-beta (i dit tilfælde Plegridy) ikke forværre attakker eller pseudoattaker, og medicinen virker også anti-viralt, dvs. hæmmer virusinfektioner.

Forværringen af dine symptomer lyder nok mest som et attak, der har ramt dit venstre ben, og hvorvidt Fransk Rosen har udløst det, eller det blot er et uheldigt sammentræf, er meget svært at sige noget sikkert om.