Gå til hovedindhold

Fra IY til ny førtidspension

Spørgsmål

Jeg er født efter 1965 og har siden 1998 - eller lige deromkring - modtager invaliditetsydelse. Jeg er i fleksjob pga. sclerose. Så vidt jeg kan læse på borger.dk, så mister jeg min invaliditetsydelse, hvis jeg pr. udgangen af december 2013 skifter til de nye regler hos Udbetaling Danmark, for pensionsudbetaling. Er det korrekt forstået?
 

Svar

Det fremgår af lovbemærkningerne til ændringsloven, at personer som modtager IY, skal tilkendes førtidspension efter den gamle pensionslov, før de kan overgå til førtidspension efter den nye lov. DUKH har skrevet en udmærket redegørelse om invaliditetsydelse og overgang til ny førtidspension, som kan læses her. Du kan ikke vælge ny pension, med mindre du allerede nu modtager pension efter reglerne før 1.1.2003. Det gør du ikke.

Hvis du på et senere tidspunkt skulle komme i den situation, at du vil være berettiget til førtidspension, vil din sag med IY blive vurderet efter reglerne før 1.1.2003. Hvis du ikke ønsker det, vil du være nødt til selv at bede om, at du ikke længere modtager IY. Jeg synes, at du skal kontakte Udbetaling Danmark, som har den reelle vejledningsforpligtelse.