Fra IY til førtidspension
d. 16 december 2011

Jeg er en ung kvinde på 35, jeg har haft diagnosen sclerose i over 14 år, lider af migræner og andre neurologiske fænomener. Jeg er mor til 3 mindre børn, i fleksjob, men jeg synes efterhånden det er svært at få det hele til at gå op i en højere endhed. Jeg har flere dårlige dage end gode, kan føle mig virkelig syg. Jeg er træt af den evige dårlige samvitighed overfor arbejde og familie, og over ikke at kunne "tænke på mig selv", når jeg kan mærke, at jeg har kørt for hårdt på.

Jeg overvejer derfor at søge førtidspension - efter de gamle regler - men mit økonomiske ansvar følger naturligvis også med overfor mine børn og mand. Jeg vil ikke igen være den der er skyld i "ringere" livskvalitet for dem. Jeg kan slet ikke overskue eller finde ud af, hvilken konsekvens det har for vores økonomi, hvis jeg går på førtidspension.
Når jeg beregner ligner det, at vi kun skulle have en 7-8.000 kr. før skat, kan det passe?

Hvem kan hjælpe mig med at kigge på det økonomiske. Jeg modtager idag IY hvor min bil, købt med støtte, bliver trukket fra.

Når du modtager IY er det korrekt, at du ved evt. pension vil blive bedømt efter reglerne før 1.1.2003. Det betyder enten mellemste førtidspension eller højeste førtidspension. IY indgår som en del af pensionen. Jeg går ud fra, at du er bekendt med muligheden for at beregne pensionen her 
https://pension.borgerservice.dk/KMD.HW.Pensionsguide.Beregning/Default.aspx?p=borgerdk&k=376   

Såfremt du ikke længere magter fleksjobbet tænker jeg, at du måske kunne være berettiget til højeste førtidspension? Det er selvfølgelig din kommune, der afgør dette, men det er min umiddelbare tanke.  

Noget andet er om du ikke vil være berettiget til særligt børnetilskud til dine 3 børn ved tilkendelse af førtidspension, det er selvfølgelig også her din kommune skal vejlede dig.  

Nogle udgifter forsvinder også ved ophør på arbejdsmarkedet.  

Jeg går ud fra, at der sker den fornødne opfølgning på dit fleksjob, og det er ved opfølgningssamtalen, der kan blive drøftet evt. andre muligheder.  

Ovenstående skal du betragte som nogle stikord og tanker, jeg vil samtidig anbefale dig, at kontakte den socialrådgiver i Scleroseforeningen, som dækker det område, hvor du bor.
Du kan finde navn og telefonnummer på foreningens hjemmeside.

Skrevet d. 16 december 2011