Gå til hovedindhold

Fra flexjob til selvstændig

Spørgsmål

Jeg fik diagnosen MS i januar 2004, og har siden hen fået bevilliget fleksjobordning. Jeg har nu arbejdet i fleksjob i fire år, men vil egentlig gerne starte egen klinik/virksomhed.

Mit spørsmål lyder derfor: Hvordan er regelsættet omkring fleksjobsbevilligen og ændring af arbejde fra fastansat til selvstændig?

Jeg ved godt, at der er mulighed for at få bevilliget fleksjob i egen virksomhed, men jeg ved ikke, om dette kun er tilfældet, hvis man har egen virksomhed fra start (altså inden bevilligen gives)?

Svar

Reglerne er desværre kun rettet én vej; det vil sige, at du ikke kan tage din nuværende fleksordning med over til din egen nystartede virksomhed.

Nu fremgår det ikke af dit brev om du i dag arbejder inden for det område, hvor du vil starte op som selvstændig. Hvis du gør, er det så ikke muligt for dig at skabe din egen forretning i forretningen, men stadig som ansat? På den måde bibeholder du din fleksordning, men på en sådan måde at du også bliver belønnet for din indsats - som var det dit eget. Herunder også de frie rammer en selvstændig virksomhed giver.

Hvis du derimod skal ud og søge nyt job for at komme til at arbejde med det du gerne vil, kunne du måske søge samarbejde med en allerede etableret klinik, eller starte op sammen med en anden - dog stadig som ansat - og aflønnet i forhold til din indsats og din kundekreds.

De allerede etablerede klinikker kan du finde i fagbøger eller på internettet. Mens dem der påtænker start at egen klinik nok skal findes på uddannelsesstederne. Her kunne kontakt til skolerne være en god ide, men også opslag på deres opslagstavler kunne skabe dialog med mulige samarbejdspartnere.

Måske er dit ønske om selvstændig virksomhed en reaktion på at du nu har været det samme sted i 4 år, at du egentlig ikke er helt tilfreds, og derfor vil prøve noget andet - og at du med egen virksomhed ser en masse muligheder, som du ikke ser opfyldt i dag.

Fleksordningen er ikke bundet op mod en konkret arbejdsgiver, men er en ordning du uden problemer kan flytte med til nyt arbejdssted. Så som alternativ til ovennævnte løsningsforslag, skulle du måske se på andre muligheder indenfor dit ønskeområde.