Gå til hovedindhold

Forværring trods betaferon-behandling

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose siden 1992, er gående men synes at dette er blevet værre efter jeg begyndte med Betaferon (som jeg har taget i nu ca. 9 måneder).

Jeg vil derfor høre, om der er andre muligheder, rent medicinmæssigt?

Svar

Du har haft sclerose i 16-17 år og desværre får nogle patienter, debuterende med attakker, forværring efter så mange år. Der kan stadig forekomme attakker mellem perioder med gradvis forværring, andre igen har ingen overlejrede attakker.

De forløbsformer kalder man i fagsprog sekundær progressiv sclerose.

Når du har fået Betaferon i mindre end et år, må du have haft nogle attakker indenfor de senere år. Betaferon virker både ved attakvis og sekundær progressiv sclerose, men mest overbevisende i de tidlige faser af sygdommen, hvor der er mest betændelsesreaktion og mindst tab af nervefibre. Det kan være sygdommens naturhistorie du oplever.

Der kan også ses flere spasmer under interferonbehandling, som måske er medvirkende til dårligere gang og man kan overveje behandling af det symptom. Eller man kan overveje, hvis du ikke har sekundær progressiv sclerose, at prøve Copaxone i stedet for Betaferon.

Du kommer jo til kontrol med lægebesøg hvert ½ år, så ved 1 års kontrol vil det vise sig om du ved lægelig undersøgelse er blevet værre og i givet fald  kan du spørge din neurolog, om han/hun kan tilbyde dig kemoterapi med Mitoxantrone i stedet for Betaferon.

Så mulighederne er ikke udtømte, men desværre er sygdommen ofte progredierende trods behandling.