Gå til hovedindhold

Forværring i varme

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose siden 1998 og er 37 år. Jeg dyrker motion som cykling og badminton. Når jeg belaster min krop med sport og får pulsen op, bliver mit venstre øje sløret og ca. efter en halv time aftager tågesynet for øjet. Det er også selv om jeg stadig er fysisk aktiv og pulsen er høj. Jeg er ikke som sådan plaget af sygdommen, kun på mit venstre øje. Jeg har haft tågesyn på det venstre øje flere gange gennem tiden, hvor jeg fik sclerose. Mit spørgsmål går på, om du kender til problemet med tågesyn når pulsen er høj, og hvorfor det bliver værre på det tidspunkt.

Svar

Det fænomen var der en fransk neurolog der beskrev for over 100 år siden, og det er navngivet efter ham (Uhthoffs fænomen).
Den fysiologiske forklaring er at nerveledningshastigheden stiger med stigende kropstemperatur, men hvis nerven er beskadiget, som det er tilfældet med nervens isoleringsbånd myelin ved sclerose, kan nerveledningen ikke følge med, og der kommer relativt et konduktionsblok i nerven. Det er heldigvis reversibelt, så når temperaturen falder igen aftager tågesynet.