Gå til hovedindhold

Forværring i primær progressiv MS

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 59 år, som for 10 år siden fik stillet diagnosen primær progressiv sclerose. Indtil for ca. 1/2 år siden har jeg klaret mig rimelig godt. Men så begyndte jeg at få meget mærkbar sværere ved at styre balancen og mit venstre ben. Lægen sagde, da jeg fik diagnosen, at jeg ikke vil have gavn af medicin. Men er den sidste ca. 1/2 års pludselig mærkbare forværring noget med attak, og vil det kunne blive bedre igen?

Indtil videre har jeg ikke haft mod på at tage medicin mod min overaktive blære pga. bivirkninger, og fordi jeg så er bange for ikke at kunne nå ud på toilettet. Jeg vil meget gerne have nogle gode råd i den sammenhæng.

Svar

Hvis din symptomforværring er kommet over 1-2 uger, kan det være et attak du har oplevet. Du oplyser dog, at din sygdomsudvikling hidtil har været primær progressiv, og hvis symptomerne har udviklet sig over længere tid, er det næppe et attak, og forværringen må ses som et led i din progressive sygdom. Behandlingsmulighederne til primær progressiv MS er desværre meget begrænsede, og det er kun hvis sygdommen udvikler sig meget aggressivt, at man overvejer behandling med kemoterapi (Mitoxantron), der er det eneste reelle tilbud. Dette må afklares hos din scleroselæge, og er ikke en vurdering jeg kan tage her fra. Under alle omstændigheder, er det vigtigt, at du har et ordentligt tilbud om genoptræning, hvor et fokuseret ophold på Sclerosehospitalerne i Haslev eller Ry kan anbefales.

Hvad angår din overaktive blære, er der gode behandlingsmuligheder, men du skal først have ultralydsskannet blæren før den rigtige behandling kan vælges, og derfor skal du også snakke med din MS klinik om dette.