Gå til hovedindhold

Forværring efter inaktivitet

Spørgsmål
Jeg har været syg i ca. 15 år. Jeg har stort set været i behandling med Sirdalud hele forløbet. Dosis blev gradvist sat op fra 5 mg til 12 mg 2 gange dgl. Jeg har gennem det seneste trænet meget lidt pga. megen alvorlig sygdom i familien. Pt. gangtræner jeg nu 2 gange om ugen, men har fået meget spasticitet i begge knæ. Jeg er temmelig chokeret over reduceringen i både gangdistance- og kvalitet. Jeg går med stok. Ville det kunne hjælpe at skifte præparat? Jeg har prøvet baklofen, men havde meget ubehag - men ved ikke om jeg dengang også gik til for høj dosis? Hvad kan/skal jeg gøre?
Svar

Hvis din spasticitet er forværret på grund af en relativ inaktivitet, er du bedst tjent ved at opsøge en fysioterapeut med sclerose-erfaring og genoptage træning samt tonusdæmpende øvelser (afspænding af spasticitet). Hvis du har mulighed for det vil et ophold på Haslev eller Ry være det mest optimale, for at sikre et mere intensivt genoptræningsforløb.

I samråd med din skleroselæge og fysioterapeut, kan du også genoptage antispastisk behandling, hvor du enten kan genopstarte depot Sirdalud behandling, eller igen afprøve Baklofen, men denne gang optrappe forsigtigt i små doser af 5-10 mg hver 2. dag. Effekten af antispastisk behandling er meget individuel og hvilken der bedst passer til dig kan jeg ikke afgøre herfra.