Gå til hovedindhold

Forværring af kognitive problemer - hvor hurtigt

Spørgsmål

Jeg vil gerne høre, om man kan forudse MS kognitivt? Og om hjernen nedbryder hurtig eller om det kan tage lang tid? Min mand fik sin diagnose i august 2006, da han var begyndt at forandre sig: Han har dårlig hukommelse og tænker ikke selv på, hvad han skal lave. Han sidder bare hele tiden - så han er nu på aktivitetstilbud.

Vores børn har foreslået, at han skal på plejebolig, jeg synes selv, at det virker for tidlig, idet han jo stadig kan forstå noget. Vi kommunikerer dog ikke ret meget, da han kun kan bestemte emner, hvilket går mig meget på. Jeg aner ikke hvem jeg kan tale med: Kender nogle med sclereose, men ikke helt det samme som min mands? Han bliver snart 60, og vi er begge stærk hørehæmmede, så jeg har svært ved at være med i gruppemøde.

Sosu-hjælperne har kunnet mærke forskel på ham i det sidste halvandet år, og en af dem mener, at det går nedad hurtig. Passer det? Man er begyndt at søge efter plejebolig, som jeg skal afgøre. Det er svært og jeg er jo ulykkelig over, at han blev ramt. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe ham?

Svar

Det er en meget svær og ulykkelig situation, som du og din familie er kommet i. Der er desværre en lille del af persomer med multipel sklerose (MS), der får meget udtalte kognitive vanskeligheder og ændret væremåde/personlighed. Det er aldrig til at vide, hvor hurtigt eller langsomt, symptomerne ved MS vil udvikle sig - det er ikke til at spå om fremtiden.

Du nævner, at sosu-hjælperne har kunnet mærke en forværring i løbet af det seneste 1½ år, og derfor kunne man godt frygte, at det ville fortsætte med at gå ned af bakke i samme tempo. Men det er ikke til at vide med sikkerhed. Nogle gange kan det være den bedste løsning for hele familien, at den syge person flytter til en plejebolig, da der kan være brug for, at den raske person får nogle pusterum og ikke "bukker under" for den fysiske og psykiske belastning.

På den måde kan samværet mellem ægtefællerne måske blive af bedre kvalitet, omend af kortere varighed. Nu ved jeg ikke, om din mand selv er i stand til at være med til at beslutte, om han skal flytte i plejebolig, idet nogle personer selv træffer det valg. Hvis din mand flytter i plejebolig, vil han jo stadig kunne komme hjem på besøg og du kan besøge ham. Jeg kan ikke præcist svare på, hvad du kan gøre for din mand, da jeg ikke ved, om han forstår, hvad der foregår omkring ham.

Måske kan du, som kender ham godt, se og fornemme, hvad han er glad for/tilfreds med, og hvad han ikke er glad for/utilfreds med. Måske kunne du få et par samtaler med en af Scleroseforeningens psykologer eller socialrådgivere. Det er altid godt at have noget at drøfte problemerne med.