Gå til hovedindhold

Forværring af føleforstyrrelser

Spørgsmål
Jeg har netop fået konstateret sclerose. Jeg har haft et attak med føleforstyrrelse i form af sovende fornemmelse i højre arm og ben, det var specielt generende med følelsesløsheden i hånden og foden.

Da symptomerne begyndte at klinge af blev finger- og tåled helt stive i nogle uger, sygeplejersken mente ikke at det hang sammen med føleforstyrrelsen, hvad er det mon så?
Jeg forsøgte at bevæge fingre og tæer hver dag, for at bevare bevægelighed og muskelkraft.

Jeg døjer også med Lhermittes symptomer, som nu er blevet næsten konstant når jeg sidder ned. Det summer ud i benene, og forværres en del ved gang, det lettes så igen når jeg ligger ned. Er det mon nye føleforstyrrelser ud i benene, eller kan Lhermittes symptomer have denne karakter?
Svar
Stivheden i din arm og ben kan godt være et spastisk fænomen, som nu er bedret igen og formentligt er et forbigående fænomen. Hvis det fortsætter med at genere dig, må du snakke med din neurolog, om at få noget medicin der kan dæmpe generne.

Du beskriver desuden, at dine Lhermitte symptomer (Lhermittes symptom beskrives som elektriske sensationer ned langs rygsøjlen, der oftest udløses, når nakken bøjes. Smerterne kan stråle ud i arme eller ben, men kan også være begrænset til ryggen. Symptomet opstår hvis sclerosen har forårsaget en skade på rygmarven, i den øverste del af halsen) forværres ved fysisk aktivitet, hvilket er helt typisk. I langt de fleste tilfælde vil Lhermitte symptomer bedres betydeligt spontant, så der skulle være gode chancer for at du også får det bedre i den forbindelse.