Gå til hovedindhold

Forstadie til sclerose

Spørgsmål
Jeg er en kvinde på 36 år, som er undersøgt for sclerose, og har fået diagnosen .

Jeg fik i forbindelse med føleforstyrrelser i ansigtet, lavet en MR-scanning af hjernen, som viste 7 hvide pletter. En MR.scanning af ryggen, som havde plet(ter?) i nakkehvirvel, og rygmarvsundersøgelse som havde lidt forhøjet værdi.

Neurologen ville ikke sige at jeg har sclerose pt., blandt andet fordi jeg heldigvis ikke har symtomer på det - eller har haft andet end føleforstyrrelsen.

Jeg er forvirret! Jeg havde forventet en sikker diagnose, med hensyn til om jeg har sclerose eller ikke. Jeg ved ikke hvordan jeg skal forholde mig til denne udmelding, eller hvad den i det hele betyder.

Hvor stor risikoen er for at jeg udvikler sygdommen? Får man altid sclerose med denne -diagnose, og er det en god vurdering at jeg ikke skal i nogen form for behandling?
Svar
Hvis man har haft et tilfælde med neurologiske symptomer, som er typiske for dissemineret sclerose og undersøgelsesresultater (MR, rygmarvsvæske og neurofysiologi) også viser tegn på sclerose, stiller man diagnosen CIS.

Det kan på dansk oversættes til klinisk isoleret syndrom og er en betegnelse for det første formodede angreb (attak) af sklerose. CIS kaldes derfor ofte et "forstadie" til sclerose, men diagnosen kan dog ikke stilles med sikkerhed, før man har haft mindst to attakker, eller at der er set udvikling af nye plak på en ny MR-skanning.

Risikoen for at udvike sclerose indenfor de næste 3 år er ca. 50%, men kan nedsættes med ca. 30% hvis man starter sygdomsdæmpende behandling.

Det beror på et individuelt skøn, hvorvidt man starter behandling eller ej, hvor symptomer, kliniske fund og undelsøgelsesrelultater, har en væsentlig betydning i den forbindelse.