Gå til hovedindhold

Forstadie til sclerose

Spørgsmål
Jeg er en kvinde som har fået diagnosen: forstadie til sclerose.

Jeg fik i forbindelse med føleforstyrrelser i ansigtet lavet en MR-scanning af hjernen, som viste 7 hvide pletter.
En MR-scanning af ryggen som havde pletter, og rygmarvsundersøgelse som havde lidt forhøjet værdi.

Men neurologen ville ikke sige at jeg har sclerose pt. bla. fordi jeg heldigvis ikke har symtomer på det - eller har haft andet end føleforstyrrelsen.
Jeg er forvirret. Jeg havde forventet en sikker diagnose på om jeg har sclerose heller ikke. Jeg ved ikke hvordan jeg skal forholde mig til denne udmelding, eller hvad den i det hele betyder.

Hvor stor er risikoen for at jeg udvikler sygdommen?

Får man ALTID sclerose med denne "forstadie til sclerose" diagnose, og er det en god vurdering at jeg ikke skal i nogen form for behandling?
Svar
Hvis man har haft et tilfælde med neurologiske symptomer, som er typiske for dissemineret sclerose og undersøgelsesresultater (MR, rygmarvsvæske og neurofysiologi) også viser tegn på sclerose, stiller man diagnosen CIS.
Det kan på dansk oversættes til klinisk isoleret syndrom og er en betegnelse for det første formodede angreb (attak) af sklerose. 

CIS kaldes derfor ofte et "forstadie" til sclerose, men diagnosen kan dog ikke stilles med sikkerhed, før man har haft mindst to attakker, eller at der er set udvikling af nye plak på en ny MR-skanning.

Risikoen for at udvike sclerose indenfor de næste 3 år er ca. 50%, men kan nedsættes med ca. 30% hvis man starter sygdomsdæmpende behandling.
Det beror på et individuelt skøn, hvorvidt man starter behandling eller ej, hvor symptomer, kliniske fund og undersøgelsesresultater, har en væsentlig betydning i den forbindelse.