Gå til hovedindhold

Først synsnervebetændelse, så svimmelhed. Kan det være sclerose

Spørgsmål

Jeg er ung læge, og min bedste veninde har det jeg tolker som symptomer på sklerose - jeg er dog i tvivl om hvad jeg skal gøre.

Min veninde, som er 30 år, havde for ca. 2 år siden en opticusneurit hvor hun mistede synet på det ene øje i en lille uge. Hun gik til vagtlæge, og fik at vide at det var betændelse på synsnerven (en betændelse som jo så forsvandt af sig selv efter en uges tid).

Alerede dengang var jeg lidt på vagt,men ville ikke gøre hende nervøs. Nu har hun så, i en lille uges tid, haft oplevet pludselig volsom svimmelhed, hvor hun kravlede rundt på gulvet og kastede op. Hun var derfor til en ØNH-læge, som sage at det var krystaller i det indre øre.

Jeg spørger nu: Har hun bare været meget ulheldig eller er der grund til ydereligere udredning? Jeg har endnu ikke snakket med hende om sklerose, da jeg ikke ved om det bare er mig der er "læge-tosset". Men jeg er meget bekymret.

Svar

Du er relevant bekymret. Det kan dog være otologisk udløst svimmelhed og ikke centralt udløst svimmelhed. Har ørelægen forsøgt at lejre patienten efter buegangenes forløb i det indre øre (i fagsprog Dix Hallpike manøvre), for at se om det kan lindre symptomerne?

Du kan jo nævne for din veninde, at svimmelheden teoretisk kan være udtryk for en slags betændelsestilstand i nervesystement, som måske kan hænge sammen med synsnervebetændelsen, og at hun bør gå til egen læge og få en henvisning til neurolog.

 

Denne kan så afgøre, om der er grund til at gå videre med nerveledningshastighed, MR-scanning og rygvæskeprøve. Hvis der er tale om to attakker på 2 år og andre årsager end sclerose er udelukket, bør hun tilbydes immunmodulerende behandling.