Gå til hovedindhold

Forskellige symptomer

Spørgsmål

Jeg er 63 år. Fik sclerose i 1998. Har sjældent attak. Går ved stok og briller med prismer.

Jeg har fået fugtigt øje (det venstre) og kun i venstre side af øjet. Er det noget jeg skal have gjort noget ved?

Hvorfor spænder jeg så meget i kæben, at det banker i min blodåre? Jeg er meget bevidst om ikke at spænde, men et øjebliks uopmærksomhed - så spænder jeg igen. Er der noget jeg kan gøre?

Jeg er ikke i stand til at være social efter kl. 16, er der noget jeg kan gøre? Jeg er ikke meget for at tage yderligere piller ( får i dag Lyrica). Det er mest fordi jeg er bange for hvilken bivirkning det vil have. Jeg er for tiden mega træt, og snubler derfor ofte.
 

Svar

Af fugtigt øje lyder det mærkeligt, at det kun er venstre side af venstre øje. Måske fordi tårekanalen dræner ind mod næsen? Men mit råd er at blive set af en øjenlæge om allergi, betændelse eller tilstoppet tårekanal eller anden forklaring. Du kan selv bestille tid uden henvisning.

Vedrørende spænding i kæben har jeg ingen gode råd. Nogle patienter har gavn af en bideskinne til natten. Jeg foreslår at du nævner problemet for din tandlæge.

Vedrørende træthed ved jeg ikke, om du får anden medicin end Lyrica med træthed som mulig bivirkning? I perioder med sygdomsaktivitet oplever mange sclerosepatienter øget træthed. Får du sovet tilstrækkeligt om natten? Måske kan en "powernap" ved middagstide hjælpe? Måske er der andre forklaringer som blodmangel, vitaminmangel eller ændret stofskifte, der spilller ind? Jeg anbefaler at du taler med din læge om det.