Gå til hovedindhold

Forskelle på behandlinger

Spørgsmål

I forbindelse med min sclerose-diagnose i 2006, blev jeg sat igang med behandling med Avonex. Jeg tålte behandlingen godt men fik stadig små attakker på nye områder hver 3. måned.

Efter et år blev jeg derfor sat på Rebif 44 og det tog også de fleste af disse "mini attaks". Desværre er bivirkningerne ved Rebif meget værre. Influenza-symptomerne kommer oftere, og de udløser ofte migræne, dagen efter injektion.

I en periode har det hjulpet med Voltaren, men mængden af denne er i sig selv begyndt at give problemer. Migræneren forsøges så behandlet separat med et blodtrykssænkende produkt, hvilket ikke er godt sammen med Voltaren, og kun delvist fjerner anfaldene og reducerer deres intensitet.

Jeg læste for nyligt følgende artikel her, hvoraf det fremgår at der ikke er stor forskel i effektm mellem Avonex og Rebif 44. Mit spørgsmål er derfor: har I nogen dokumentation for denne påstand og kan det være en fordel at skifte tilbage?

Jeg kan bedre tolerere symptomerne på de små anfald end bivirkningerne af Rebif, men jeg vil jo helst ikke skabe langtidsskader på mig selv ved skiftet.

Svar

Der findes i  dag tre forskellige beta-interferoner på markedet (Avonex, Betaferon og Rebif). Der er visse forskelle mellem de tre præparater i effekt, bivirkninger og risiko for at udvikle antistoffer mod medicinen.

 

Betaferon og Rebif er nok lidt mere effektive end Avonex, men giver også en større risiko for at udvikle antistoffer. Dine bivirkninger er desværre ikke helt usædvanlige, men er naturligvis uhensigtsmæssige, da man jo helst ikke skulle gå rundt med mere eller mindre konstante gener på grund af behandlingen. Omvendt er det heller ikke hensigtsmæssigt at have hyppige små attakker, da det jo viser, at sygdommen ikke er tilstrækkeligt behandlet.

 

En mulighed er at forsøge at skifte til behandling med Copaxone, som ifølge nye undersøgelser er lige så effektivt som beta-interferon, og i mange tilfælde tåles godt, selv om beta-interferon har givet bivirkninger.

 

Behandling med Novantrone og Tysabri er mere effektiv end behandling med beta-interferon eller Copaxone, men er næppe relevant for dig, da det virker som om det er bivirkninger, der er hovedproblemet, snarere end manglende effekt af behandlingen.