Gå til hovedindhold

Forsinket diagnostik af sclerose, bør jeg klage

Spørgsmål

Jeg er i gang med et udredningsforløb, som har ledt til, at lægerne nu tror at jeg har sclerose.

Jeg blev indlagt i marts måned på sygehuset, efter at have fået foretaget en CT-scanning, som lægerne i første omgang mente viste 2 gamle blodpropper i min hjerne. Dagen efter fandt de imidlertid billeder fra en scanning fortaget 2 år tidligere (på baggrund af stadig gener efter et cykeluheld, troede jeg, gener som jeg dog nu kan se er de samme som dem jeg har fået at vide jeg kan forvente at kæde sammen med Multiple Sclerose), hvor de såkaldte "blodpropper" også var på.

Derfor udelukkede de så blodpropper og foretog en MR-scanning, som altså nu tyder ret sikkert på, sammen med andre prøver, at der er tale om sclerose i stedet.

Spørgsmålet er nu, om jeg skal klage over lægen fra dengang for 2 år siden (allerede dengang blev jeg opfordret, at min fysioterapeut, til at klage, da jeg fortalte hende om den konsultation jeg havde haft hos ham, hvor han var meget nedladende og arrogant)? Jeg klagede ikke dengang, da jeg ikke havde overskuddet.

Nu, hvor jeg finder ud af, at disse sygdomstegn - som for øvrigt bliver taget meget alvorligt denne gang - var på mine billeder allerede dengang, bliver jeg vred, ked af det frustreret.

Jeg har følt, at alle de sundheds/lægefaglige personer jeg har været i kontakt med, har set mig som en hypokonder i de mere end 2 år der er gået siden at ovennævnte læge sagde at der intet var galt. Jeg holdt derfor, til sidst, også op med at søge læge, selvom jeg har kunne mærke at der var/er noget er galt.

Jeg ved ikke hvor man skal henvende sig, hvornår man skal klage og hvornår man ikke skal, samt hvad som er almindeligt i sygehusvæsnet. Jeg skriver derfor egentlig for at høre jer, om I mener at jeg skal indgive en klage til patientklagenævnet?

Jeg kan mærke at jeg er lidt mistroisk, idet jeg tror at læger dækker over hinanden. Jeg frygter at dette kan have indflydelse på min videre behandling, da denne finder sted på samme sygehus, denne gang som for 2 år siden.

Svar

Som læge er jeg da ked af, at du har opfattet en kollega nedladende og arrogant.Det er heller ikke nogen nem rolle at overbringe en diagnose eller en stærk mistanke om en kronisk sygdom.

Diagnosen multipel sclerose bygger på sygehistorie, lægelig neurologisk undersøgelse og ekstra undersøgelser (for eksempel MR-scanning, rygvæskeprøve og nervelednindsundersøgelser) og kan være meget svær at stille, især i den tidlige fase. Ofte må man have tiden til hjælp.

For at stille diagnosen, skal man tillige have udelukket andre tilstande som forklaring. Et hovedtraume kan sløre det kliniske billede og fortolkning af symptomer og fund, samt måske af småforandringer på scanninger. Små forandringer i karrene, incl. små blodpropper, kan ligne plaques, som er betegnelsen for de betændelsesforandringer der ses ved multipel sclerose. Det er et dagligdagsproblem på røntgenafdelinger ved diagnosticering af multipel sclerose, især hos patienter over ca. 50 år.

Når man klager får man medhold hvis der er begået fejl, men ikke hvis der er foretaget et fejlskøn, og med forbehold for din korte version, hvor der mangler mange oplysninger, mener jeg ikke at der er begået fejl. Det er vanligt at lave CT efter hovedtraume, da det er blødning man mistænker og det ses udmærket på en CT-scanning. Man har også vist rettidig omhu ved at lave en MR-scanning, da man havde brug for yderligere udredning, fordi der opstod tvivl om den oprindelige diagnose.

Med hensyn til om det får indflydelse på den øvrige behandling, er lægerne forpligtet, af lægeløftet om at behandle alle ens. Ofte vælger patienten dog selv at skifte afdeling, hvis de har indgivet en klage. Du kan eventuelt anmode din egen læge om at henvise dig til en anden afdeling, hvis du ikke kan lide at bede pågældende scleroseklinik om det.