Gå til hovedindhold

Forhøjet tryk i øjet og sclerose

Spørgsmål
Jeg har været scleroseramt siden 1994, med diagnosen progressiv sclerose.

I maj måned mistede jeg pludselig synet på venstre øje, ligesom jeg oplevede forhøjt tryk på begge øjne. Jeg bliver behandlet som mod grøn stær, med dråber, og er nu i forsøg med 5 præparater - igen 6 uger.

Øjenlægen mener ikke, at sclerosen er årsag. Jeg er dog utryg, da højre øje bare ikke må få samme skade.

Jeg får af og til næseblod i venstre side, almindeligvis er mit blodtryk dog helt normalt.

Det jeg gerne vil vide, er: Kan man få en læge med erfaring med sclerose til at undersøge én?
Svar
Alle øjenlæger kender til synsnervepåvirkning som følge af sclerose.

I den akutte fase af synsnervebetændelse ser synsnerven enten normal eller hævet ud, når man kigger ind gennem pupillen med særlig optik. Efter uger til måneder udvikles der oftest tab af nervefibre, som gør at synsnerven ser blegere ud, diffust eller lokalt.

Du skriver at der var pludseligt synstab. Hvis du hermed mener inden for minutter, er det usandsynligt at det er synsnervebetændelse. Denne udvikler sig over timer til dage.

Betændelse i øjet (uveitis) kan en sjælden gang også ses i sammenhæng med sclerose, men det har alle øjenlæger ligeledes en viden om.

Hvis du er utryg, kan du søge en anden øjenlæge til second opinion; det kræver ikke lægehenvisning, men der vil nok være ventetid og som udgangspunkt er det at anbefale, at man fortsætter hos den læge som har fulgt én og gjort notater undervejs og eventuelt taget billeder af øjenbaggrunden.