Gå til hovedindhold

Følger efter synsnervebetændelse

Spørgsmål

Min MS startede januar 2012 med en synsnervebetændelse på venstre øje. Betydelig synsnedsættelse - er intakt igen - jeg kan dog ikke koordinere øje/hånd på samme niveau som før. Jeg har ikke gener af MS, men ofte smerter bagtil i højre side af hovedet - tænker det må være, hvor jeg bearbejder mine syns indtryk. Det irriterer mig voldsomt, og giver frustationer over smerterne, at koordineringen ikke er som før, og at det påvirker mit syn, når de ting jeg ser på er i bevægelse.

Hvor kan finde jeg viden om føler af synsnervetændelse? Kan jeg træne hvordan min hjerne bearbejder synsindtryk og hvordan? Jeg bor i Jylland, kan se at hvis jeg boede i Østdanmark var der mulighed for at komme i kontakt med Jette Frederiksen, har vi noget tilsvarende - jeg tænker på en med samme kompetencer ved MS og synsnervebetændelse - i Jylland?

Jeg skal have besluttet hvilken medicin jeg vil tage, jeg er blevet anbefalet Avonex og tidligere Copaxone. Og vil høre om der er nogen former for medicin, der er mere optimal at tage i forhold til at have haft en synsnervetændelse eller ej?

Svar

Selv om mange patienter opnår normal synsstyrke efter synsnervebetændelse, har nerven ofte taget lidt skade, så signalerne ankommer forsinket til synscentret, og/eller nogle signaler når slet ikke frem dertil. Det påvirker bl.a samsynet og dermed afstandsbedømmelsen, og er generede når man skal se ting i bevægelse.

Hjernen er plastisk og tilpasser sig, men kan ikke altid kompensere fuldstændigt. Min kliniske erfaring er at hvis sympterne har bestået i et årstid, er der ringe håb for bedring. Der er ikke nogen træning med dokumenteret effekt, så det vil ikke hjælpe at opsøge en læge med erfaring i synsnervebetændelse.
Vedrørende forebyggende behandling for udvikling af sclerose for patienter med synsnervebetændelse, adskiller den sig ikke fra patienter med et andet debutsymptom.