Gå til hovedindhold

Føleforstyrrelser ved sklerose

Spørgsmål

Jeg er kvinde 46 år som fik konstateret sklerose i november 2008. En MR-scanning viste betændelsetilstand i højre hjernestamme. Jeg er startet på Avonex starter snart op på simcombin-forsøg.

Mit spørgsmål lyder: Kan man mærke i hovedet hvis betændelsen i hjernen arbejder eller breder sig? Jeg føler nemlig, en gang i mellem, en summen og varme fra min højre side af hovedet.

Svar

Selve den betændelsesreaktion, der skader nervefibrene i hjerne og rygmarv, kan man ikke mærke. Derimod kan konsekvenserne, i form af skader på for eksempel nervefibre, der fører føleimpulser, give føleforstyrrelser.

Der kan være tale om nedsat følesans, snurrende føleforstyrrelser, føleforstyrrelser i fødderne, der giver en fornemmelse af at gå på vat eller problemer med fine fingerbevægelser på grund af ændret følesans i hænderne.

I nogle tilfælde kan føleforstyrrelser også være ubehagelige, sviende eller brændende, og i nogle tilfælde kan de være ledsaget af egentlig smerter, som kan være konstante eller komme i kortvarige jag.