Gå til hovedindhold

Føleforstyrrelser ved indtagelse af Spektro uden jern

Spørgsmål
Jeg har flere gange forsøgt mig med vitaminet Spektro uden jern, men hver gang jeg spiser dem oplever jeg føleforstyrrelser i mine hænder 1-2 dage efter, så der må være noget i dem som jeg åbenbart ikke kan tåle så godt, eller også er de for "effektive" til mig.

Jeg leder efter et multivitamin uden jern, vil OmniX fra Biosym være et godt valg?

Jeg syntes godt nok vitaminindholdet virker ekstremt højt i de forskellige vitaminer som er tilsat, så vurdere du at det er forsvarligt at tage 2 stk. som anbefalet, eller bør man nøjes med 1 om dagen?

Har du ellers et andet bud på en god multivitamin uden jern?
Svar
Føleforstyrrelser kan forekomme ved høje doseringer af B6-vitamin, men her taler vi om doseringer på mellem 200-300 mg dagligt. I enkelte tilfælde set ved doser på 50-100 mg.
Altså langt over de doseringer, som er i Spektro multivitamin og mineraltilskud uden jern og K-vitamin.  

En mulig årsag til dine føleforstyrrelser kan i stedet være, at du reagerer på en eller flere af de urter og/eller koncentrater, som er tilsat Spektro.  

OmniX  uden jern og K-vitamin er et udmærket alternativ til Spektro selvom den ligger væsentlig højere i doseringer. Præparatet har specielt et højere indhold af   C-, E- A-, D og B-vitaminerne end andre tilskud uden jern.  

Ved 2 OmniX får du bl.a 400 mikrogram folinsyre, 400 mikrogram vitamin B12, 500 mg C-vitamin, 1000 mikrogram A-vitamin, 20 mikrogram vitamin D, 250 mg kalk, 100 mg magnesium og 125 mikrogram selen.  

Hvor høje doser du kan tage af OmniX afhænger af, om du tager andre kosttilskud.  

Ved aktiv sclerose vil jeg anbefale, at tage 2 OmniX dagligt. 1 med morgenmaden og 1 med aftensmaden ellers kan du nøjes med 1 dagligt i kombination med en sund og ernæringsrigtig kost.  

OmniX indeholder ikke K-vitamin, så for at få dækket dit daglige behov for K-vitamin er det vigtigt, at du spiser grønne grøntsager. Gerne 100 gram om dagen. Det er kun, hvis man er er i blodfortyndende behandling, at K-vitamin og større indtag af grønne grøntsager frarådes K-vitamin er bl.a vigtig for knoglerne, da det  sørger for, at kalk kan aflejres i knoglerne.

Hvilke kosttilskud, der skal suppleres med, ud over en sund kost, er en vurderingssag, ud fra ens symptomer eller gener sammenholdt med eventuelle blodprøver, Der vil ikke kun være én velvalgt løsning men flere muligheder for fornuftige valg.  

Forskellige former for medicin kan hæmme optagelsen af en række vitaminer og mineraler, så hvis du får medicin, kan der ligeledes være behov for højere doseringer.  

Dit behov for D-vitamin kan være øget specielt her i vintermånederne, hvor du ikke optager D-vitamin via sollys. Det bedste udgangspunkt er, at få målt dit D-vitaminniveau for at kende dit behov.  

Et andet vitamin-mineraltilskud uden jern er BiOrtomin.  Her skal du dog tage 3 tabletter dagligt. Dette præparat har et højt indhold af calcium og magnesium i forhold til tilsvarende produkter. Ved 3 tabletter får du 500 mg Calcium og  500 mg magnesium. Ved ekstra behov for calcium og magnesium vil jeg anbefale at tage det for sig selv om aftenen, da calcium kan hæmme optagelsen af andre mineraler