Gå til hovedindhold

Føleforstyrrelser, kan det være sclerose

Spørgsmål
Jeg har siden 2006 haft noget der minder om sovende, prikkende arme. i januar 2011 begynder samme fornemmelse så også i begge ben, hvorefter jeg kommer i udredning for sclerose. Her konstaterer man at jeg er føleforstyrret i venstre side af ansigtet, reflekserne i venstre arm og ben er langsommere, jeg er føleforstyrret på maven, efter 400 skridt med skridttæller bliver benene tunge som elefantfødder, jeg har forskellige smerter af varighed på 30 sekunder-1 minut. Trætheden overmaner mig konstant.

Jeg får foretaget en spinalvæskeprøve som er negativ, samt en MR-scanning som også er negativ. Man fandt heller ikke tumor.

Lægen på sygehuset sender mig hjem, med beskeden på at det kan være psykisk betonet og jeg skal gå til egen læge og måske få en henvisning til en reumotolog. Lægen på sygehuset kan altså ikke længere hjælpe mig og jeg ved, fra tidligere, at min egen læge igen vil slå armene ud og sige "hvad skal vi dog stille op med dig?".

Tidligere kunne jeg være i min have hele dagen og var ikke til at drive ind, men nu er det max. 20 minutter, så har jeg smerter og er træt. Det ligner ikke mig og jeg ved, at psykisk er det bestemt ikke.

Kan det være sclerose, uden at man har kunne påvise det endnu, måske grundet i at der er tale om et tidligt stadie? Og i så fald, vil jeg så få det værre?

Hvad kan en reumatolog finde ud af og hvilke andre sygdomme kender I til som eventuelt ligger op ad sclerose?

Faktum er, at jeg får det dårligere, men jeg finder ikke nogen som tror på det.
Svar
Teoretisk set kan det du beskriver være tegn på multipel sclerose, selvom der har været normal MR-scanning af hjernen og normal spinalvæske, men det er meget sjældent.

Er der lavet MR-scanning både af hjernen og af rygmarven? Man kunne også supplere med at lave nerveledningsundersøgelse (i dit tilfælde undersøgelse af følebaner med somatosensorisk evokerede potettialer) på en klinisk neurofysiologisk afdeling.

I og med at der er fundet refleksforskelle mellem højre og venstre side, tyder det ikke på at det er psykisk betinget.

Du må antages at have været i gode neurolog-hænder på det sygehus du er blevet udredt og lægerne har formentlig også taget blodprøver for at checke for eksempel for B-vitaminmangel?

Du kan anmode om at få en kopi af din journal. Det har du ret til indenfor 10 arbejdsdage. Egen læge kan måske hjælpe med forklaring af de relevante lægefaglige vurderinger og han kan også henvise dig til en anden neurologsik afdeling - til det vi kalder .